nieuws

Docu over Enschedese predikant die in Tweede Wereldoorlog honderden Joden redde

De Enschedese predikant Leendert Overduin redde in de oorlogsjaren honderden Joden uit handen van de Duitsers. Na de oorlog ontfermde hij zich over de kinderen van NSB'ers. Zelf sprak hij er nooit over en weigerde elke vorm van erkenning. Zijn zwijgzaamheid en zijn opmerkelijke keuzes na de oorlog zorgden ervoor dat hij voor veel plaatsgenoten een onbekende bleef.
In 2002 schreef Arnold Bekkenkamp een biografie over de dappere dominee. En nu is er een documentaire van Willy Berends en Cars Bijlstra. Deze wordt morgen uitgezonden bij TV Oost en 's avonds verschijnt het op het YouTubekanaal van Concordia.

Iedereen overleefde

Dankzij zijn uitgebreide netwerk slaagde Overduin erin honderden Joden te behoeden voor transport naar Duitsland. Zeker de helft van de Enschedese Joden werd zo gered. Eigenlijk klopte niemand vergeefs bij hem aan. Opmerkelijk is dat iedereen die door Overduin werd geholpen, de oorlog overleefde. Het gaat om zo'n 1200 mensen.
Still uit Het geweten van een stad
Still uit Het geweten van een stad © studio Bijlstra

Bang dat de herinnering verdwijnt

De jonge filmmaker Cars Bijlstra (22) uit Den Ham was evenmin op de hoogte van het werk van Overduin. "Toen Willy er mij over vertelde, kon ik mij niet voorstellen dat één zo'n man zoveel kon betekenen voor zo'n stad."
Hij was gelijk enthousiast over het idee van Berends om er samen een documentaire over te maken. "Veel leeftijdgenoten houden zich niet zo bezig met wat er 75 jaar geleden gebeurde. Ik ben er bang voor dat de herinnering verdwijnt. Daarom vind ik het zo mooi om deze docu te mogen maken."

Liefde tussen mensen

Er zijn nog veel ooggetuigen die over hun ervaringen met Overduin kunnen vertellen. Maar vanwege de hoge leeftijd van de betrokkenen kon het maken van de film niet te lang op zich laten wachten. Enschedeër Erik Dijkstra zorgt voor de verbindende teksten.
Ellen Koopmans
Ellen Koopmans © eigen foto rtvoost
Een achternicht van Overduin, Ellen Koopmans, heeft warme herinneringen aan hem. "Ik heb hem wel eens gevraagd wie God was. Voor hem was dat de liefde tussen de mensen."
Het Geweten van een Stad is op 4 mei om 13.00 uur te zien bij TV Oost.
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.