Nieuws

CDA Overijssel wil geen uitkoop boeren, doet oproep aan Tweede Kamerfractie

Provinciehuis Zwolle
Provinciehuis Zwolle © RTV Oost / Kevin Drieze
Het kabinet moeten boeren niet uitkopen in de strijd tegen het stikstofprobleem. Dat zegt een dertigtal Overijsselse CDA'ers, dat in de gemeentelijke en provinciale politiek actief is. Ze reageren hiermee op minister Schouten, die volgens de CDA'ers te veel de nadruk legt op uitkopen. Ze roepen hun eigen partijleden in de Tweede Kamer op stelling te nemen tegen deze aanpak.
De CDA-politici wijzen naar een Kamerbrief van de minister, waarin een investering van vijf miljard euro wordt genoemd waarmee het kabinet stikstof wil verminderen en de natuur wil laten herstellen. Daarin wordt teveel de nadruk gelegd op uitkopen, zeggen de CDA-leden. Dat leidt volgens de partij tot veel onzekerheid op het platteland.
Bovendien is het geen goede oplossing, zegt CDA-Statenlid Karin van der Toorn: "Het kost veel te veel geld; een boerenbedrijf uitkopen kost al snel miljoenen. Het is naar verhouding veel goedkoper om te investeren in duurzame innovaties in de sector."

Grote zorgen

Gemeenten en de provincie moeten meer te zeggen krijgen over de stikstofmaatregelen, aldus de CDA'ers. De Overijsselse fractie doet daarnaast een appèl richting de Tweede Kamerfractie en de Gedeputeerde Staten om het gesprek met het Landbouwcollectief weer aan te gaan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.