nieuws

Proces tegen organisatie Love Parade waarbij Zwollenaar om het leven kwam helemaal gestopt

Monument voor de slachtoffers bij de Love Parade in Duisburg
Monument voor de slachtoffers bij de Love Parade in Duisburg © ANP/Friedemann Vogel
Het proces tegen de mensen die verantwoordelijk worden gehouden voor een fatale chaos op het festival Love Parade in Duisburg wordt definitief geseponeerd. Dat heeft de rechter in Duitsland besloten. Bij het drama in 2010 kwam de twintigjarige Jan Willem van Helsdingen uit Zwolle om het leven. De verdachten worden niet schuldig, maar ook niet onschuldig bevonden. Er komt dus geen vonnis.
De rechter seponeerde de zaak vanwege tijdgebrek en omdat moeilijk is vast te stellen wie er individueel schuld heeft. 
Op 24 juli 2010 kwamen honderden bezoekers van het festival bij een tunnel in de verdrukking. De tunnel was de enige in- en uitgang van het feestterrein. Er vielen 21 doden, onder wie dus de man uit Zwolle, en meer dan 650 gewonden.
Alle verdachten werd dood door schuld en grove nalatigheid ten laste gelegd, maar het proces sleepte al tweeënhalf jaar voort. Vorig jaar februari werd al een deel van het proces stopgezet tegen zeven van de tien mensen die verantwoordelijk worden gehouden voor het drama. Drie verdachten gingen niet akkoord met seponeren omdat ze een boete moesten betalen van tienduizend euro. 
De drie wilden dat het proces doorging omdat ze hoopten op vrijspraak. Door de coronacrisis werd het proces in maart stilgelegd. Daardoor kwam de verjaringstermijn van tien jaar steeds dichterbij. De laatste drie verdachten gaan daarom nu wel akkoord met het seponeren. Ze hoeven geen boete meer te betalen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.