Betonpompbedrijf verantwoordelijk voor dodelijk ongeval in Heeten

Een betonpompbedrijf uit Zoeterwoude is verantwoordelijk voor een dodelijk bedrijfsongeval in Heeten. Het bedrijf is veroordeeld tot een geldboete van 60.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De rechtbank oordeelt dat het bedrijf de veiligheidsnormen willens en wetens negeerde.

Het betonpompbedrijf was ingehuurd door een bouwbedrijf voor het storten van een betonfundering van een stal in Heeten. Op 5 oktober 2016 ging het mis. Toen de betonpompwagen plotseling wegzakte, werd een 53-jarige Luttenberger, medewerker van het bouwbedrijf, dodelijk geraakt door de 45-meter lange mast.

'Willens en wetens'
De betonpompwagen was niet op de voorgeschreven wijze ondersteund. De rechtbank oordeelt dat het betonpompbedrijf daarbij aanmerkelijk onvoorzichtig, onzorgvuldig en nalatig handelde. Het negeerde willens en wetens stelselmatig de veiligheidsnormen die door de fabrikant van de betonpompwagen, het veiligheidshandboek en het opleidingsinstituut worden voorgeschreven en onderwezen. Hierdoor heeft het bedrijf het slachtoffer blootgesteld aan gevaren en risico’s die hem fataal zijn geworden.

Het negeren van deze veiligheidsnormen gebeurde niet op grond van gedegen (wetenschappelijk) onderzoek, maar op grond van de gedachte dat “de praktijk nu eenmaal anders is dan de theorie” en dat “er altijd zo gewerkt is en er zelden of nooit ernstige ongelukken zijn gebeurd”. 


Bijzondere voorwaarde
Naast de geldboete legt de rechtbank een bijzondere voorwaarde op als straf: het bedrijf moet de inhoud van het vonnis nadrukkelijk aan de orde stellen tijdens een officiële vergadering van de Branchevereniging Betonpomp Bedrijven.

Hoewel het bedrijf zegt dat ze de volledige verantwoordelijkheid neemt, is de rechtbank van oordeel dat zij dit niet voldoende doet nu het betonpompbedrijf haar werkwijze bij het ondersteunen van de betonpompwagens niet wezenlijk heeft veranderd.

De rechtbank hoopt dat met een branche-brede aanpak het betonpompbedrijf, samen met haar branchegenoten, wel haar verantwoordelijkheden neemt, zodat ongelukken als deze in de toekomst voorkomen kunnen worden.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
112 Heeten Luttenberg Salland Nieuws
Deel dit artikel: