nieuws

Aanslag met mes op pedo-activist Uittenbogaard

Een onbekende man heeft een gewapende aanslag gepleegd op de Hengelose pedo-activist Uittenbogaard
Een onbekende man heeft een gewapende aanslag gepleegd op de Hengelose pedo-activist Uittenbogaard © RTV OOST
Een onbekende man heeft vanochtend de bekende pedo-activist Marthijn Uittenbogaard in diens eigen woning met een mes bedreigd. De man had kans gezien het huis binnen te dringen en stond ineens gewapend met het steekwapen in de slaapkamer van de Hengeloër. Uittenbogaards advocaat bevestigt het incident en zegt dat de indringer is aangehouden. Volgens een politiewoordvoerder gaat het om een 39-jarige man uit Zwolle.
Het is Uittenbogaard, die het incident zelf via Twitter bekend heeft gemaakt. In de tweet meldt hij dat er vanochtend rond kwart voor zeven ineens een man met een groot mes in zijn slaapkamer stond.

Goed beveiligd

De aanslagpleger blijkt kans te hebben gezien de goed beveiligde woning binnen te dringen. Na eerdere rellen en opstootjes rond de Hengelose woning, waarbij destijds stenen door de ruiten vlogen, is het pand onder meer voorzien van onbreekbaar glas. "Ik was echter vergeten de achterdeur op slot te doen. Dat was stom."
Volgens Uittenbogaard schreeuwde de man: "Ik maak je af, ik ga jullie vermoorden".

Mes uit hand geslagen

"Hij kwam al schreeuwend de trap op. Norbert de Jonge (een andere bekende pedo-activist, red.) logeerde hier. Toen de man op de overloop stond en een andere kamerdeur hoorde, draaide hij zich om. De Jonge zag vervolgens kans om met een houten stok het mes uit zijn hand te slaan."
De indringer vluchtte daarop volgens Uittenbogaard naar beneden. "Hij heeft toen in de tuin van de buren staan schreeuwen." Uittenbogaard zegt het zelf niet te hebben gehoord, maar anderen hoorden volgens hem dat de man ook opmerkingen over het pedo-activisme van Uittenbogaard zou hebben gemaakt. "Hij sprong van het dak van een schuur bovenop een auto, die daardoor beschadigd is geraakt. Vervolgens rende hij weg. De politie heeft hem op de hoek van de straat klemgereden en aangehouden."

Advocaat

Uittenbogaards advocaat Sidney Smeets van het gerenommeerde kantoor Spong Advocaten bevestigt het incident en de aanhouding. "Bekeken wordt nu of hij via snelrecht wordt berecht of via een reguliere procedure", aldus de raadsman.
Volgens Uittenbogaard zat de naar schatting 25-30 jaar oude man enkele dagen geleden ook al bij hem op de schutting. "Hij zei dat hij me even wilde spreken. Toen ik daarop zei dat hij op mijn schutting zat, reageerde hij dat de schutting van de buren zou zijn. Ik heb de politie gebeld, maar toen die arriveerde was hij al verdwenen."
Volgens Uittenbogaard had de man vanochtend een vleesmes bij zich: "De politie heeft het meegenomen voor onderzoek." Een politiewoordvoerder bevestigt dit. Volgens de zegsman wordt de 39-jarige Zwollenaar verhoord om na te gaan wat zijn motief was.

'Slachtoffer hetze'

Uittenbogaard vindt zelf dat hij het slachtoffer is van een hetze die justitie tegen hem zou voeren. Begin dit jaar werd zijn partner aangehouden. De man wordt er onder meer van verdacht dat hij voorbereidende handelingen zou hebben getroffen voor ontucht met minderjarigen.

Videorondleiding

Daarop gaf Uittenbogaard een videorondleiding in zijn huis, waaruit zou moeten blijken dat er niets aan de hand zou zijn. Niettemin verlengde de rechtbank het voorarrest tegen de partner met drie maanden.
Daarnaast is justitie bezig met een landelijk onderzoek of diverse pedo-activisten, onder wie Uittenbogaard, momenteel werken aan een eventuele doorstart van de eerder door de rechter verboden verklaarde pedoclub Vereniging Martijn. Uittenbogaard is oud-voorzitter van de vereniging, die vindt dat relaties tussen volwassenen en minderjarigen niet strafbaar zouden moeten zijn.
"Hier leidt een hetze door het Openbaar Ministerie - aangestuurd door politici - en media toe. En dat op 4 mei. Triest en schokkend", aldus Uittenbogaard over de aanslag.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.