nieuws

Alternatieve dodenherdenking in Overijssel, Taptoe op veel plaatsen, vliegtuigen boven Nijverdal

Overijssel heeft vanavond op sobere wijze stilgestaan bij dodenherdenking. Vanwege de coronamaatregelen moest de herdenking, uitgerekend in het jaar dat 75 jaar vrijheid wordt gevierd, anders dan anders. 
Vier vliegtuigen vlogen rond kwart over acht vanavond boven Nijverdal. De 'missing man formation' werd uitgevoerd  ter ere van alle gesneuvelden tijdens oorlog of conflict, zowel militair als burger. Omdat de reguliere herdenking bij het monument vandaag niet door kon gaan vanwege de uitbraak van het coronavirus, kwamen de vliegtuigen over. 
De vliegshow werd uitgevoerd door vrijwilligers van vliegergroep Egmond Vintage Wings. Het militaire eerbetoon bestaat al sinds de Eerste Wereldoorlog. 
"Egmond Vintage Wings heeft als missie het herdenken en de geschiedenis levend te houden. Wij hebben binnen onze collectie dan ook tal van vliegtuigen. Deze zijn origineel en hebben gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om geallieerde én Duitse vliegtuigen", zegt vrijwilliger Tom Wilps.
Vliegtuigen boven Nijverdal
Vliegtuigen boven Nijverdal © NewsUnited

Losser

"Op het Martinusplein zijn we ieder jaar met honderden mensen van alle leeftijden bij elkaar om de oorlogsslachtoffers te herdenken. Dat kan nu niet. Maar de moed en de nagedachtenis van de mensen die voor onze vrijheid stierven, verbinden ons net zo sterk als altijd. En daar gaat het om.” 
Met deze woorden begon burgemeester Cia Kroon van de gemeente Losser haar videoboodschap aan de inwoners van de gemeente Losser. ook daar een alternatieve herdenking, zonder publiek.

Lonneker

In Lonneker werden twee kransen geplaatst bij de graven van gesneuvelde inwoners van Lonneker en de Canadese piloot Edward Donner.
De kransen die werden geplaatst bij graven in Lonneker
De kransen die werden geplaatst bij graven in Lonneker © Fotobewerking RTV Oost

Gepaste afstand

In Haaksbergen legde burgemeester Rob Welten in zijn eentje bloemen bij de verschillende oorlogsmonumenten in de gemeente en was ook de ceremonie bij het gemeentehuis conform de coronamaatregelen: met gepaste afstand van elkaar en zonder publiek. 

Taptoe

Op veel plaatsen in de provincie was het signaal Taptoe te horen. Jong en oud speelden dat als eerbetoon voor de overlevenden. Hieronder een compilatie van de beelden die bij RTV Oost binnenkwamen. 
Overijsselaars blazen taptoe
ook burgemeester Nauta van de gemeente Hof van Twente sprak inwoners van die gemeente toe in een videoboodschap, waarin ze de hoop uitspraak dat de inwoners van haar gemeente ook na deze crisis de aandacht voor elkaar vasthouden. 

Klein gezelschap

In Almelo werd door een klein gezelschap twee minuten stilte gehouden bij het monument op Dronkelaarsplein waar een krans werd gelegd door burgemeester Arjen Gerritsen. 
Dodenherdenking Almelo
Dodenherdenking Almelo © Hof van Twente Fotografie
In beslotenheid legden burgemeester Kok en een vertegenwoordiger van de Stichting 4 mei Staphorst een krans en bloemen bij het monument aan het Marktplein.
Burgemeester Kok legt een krans in Staphorst
Burgemeester Kok legt een krans in Staphorst © gemeente Staphorst
In Vroomshoop was er een kleine herdenking door het 4 mei-comité. Eerder vandaag had wethouder Mark Paters van de gemeente Twenterand al een krans gelegd bij het oorlogsmonument in Vroomshoop. 
Dodenherdenking in Vroomshoop
Dodenherdenking in Vroomshoop © NewsUnited/Freddy Gerrits

Vriezenveen

Een aantal mensen in de Weemelanden in Vriezenveen organiseerde een eigen dodenherdenking. Die vond plaats bij de Diagonaal in Vriezenveen, een appartementencomplex waar voornamelijk ouderen wonen. 
Een alternatieve dodenherdenking in Vriezenveen
Een alternatieve dodenherdenking in Vriezenveen © Anne Minkjan
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.