nieuws

75 jaar bevrijding: hoeveel Overijsselaars die nu nog leven maakten het mee?

De vlag hangt uit bij de Grote Kerk in Almelo
De vlag hangt uit bij de Grote Kerk in Almelo © Jurrien Witvoet
Het aantal Overijsselaars dat de oorlog heeft meegemaakt daalt in rap tempo. De groep is in de afgelopen vier jaar met 15 procent geslonken. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van CBS-cijfers. De groep mensen die aan het einde van de oorlog tiener of volwassen was, slinkt nog sneller. In Enschede is groep 75-plussers het grootst: daar wonen ruim twaalfduizend mensen die de bevrijding hebben meegemaakt.
Van hen waren er 429 ten tijde van de bevrijding al volwassen.
In de gemeente Hof van Twente is de groep relatief het grootst: 11,5 procent van de inwoners heeft de bevrijding van Nederland 75 jaar geleden meegemaakt. Dat zijn ruim vierduizend mensen, van wie 117 al volwassen in 1945.

Landelijke cijfers

Naar schatting maakten 1,4 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn de bevrijding in 1945 mee. Van die groep was het grootste deel tijdens de Duitse capitulatie nog een kind. Ruim 52 duizend mensen die nu nog leven, maakten de bevrijding als volwassene mee.
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.