nieuws
Miljoenenstrop voor Overijsselse voetbalclubs als stadions leeg blijven
Financieel expert Landkroon over de miljoenenstrop in het betaalde voetbal in Overijssel
Groot onheil dreigt in het Overijsselse betaalde voetbal. Als tot eind december fans het stadion niet in mogen, worden Heracles, FC Twente, PEC Zwolle en Go Ahead Eagles keihard geraakt. Meer dan ooit zullen de clubs een beroep moeten doen op de achterban, anders dreigt een inkomstenverlies van bijna vijftig procent aan het einde van dit kalenderjaar. Een verlies van meer dan twintig miljoen euro.

Toegegeven, er is nog veel onzeker in het betaalde voetbal. Wordt er daadwerkelijk afgetrapt in september? Wanneer is de eerste wedstrijd met fans? En hoeveel supporters worden er dan toegestaan op de tribunes? Kortweg: veel is ongewis.
Maar het bericht dat massa-evenementen voorlopig geen doorgang kunnen vinden, doet het ergste vrezen. De beleidsbepalers van de Overijsselse clubs kunnen met deze onbestemde omstandigheden dan ook heel moeilijk in kaart brengen hoe groot de schade daadwerkelijk is. Wel laat dit overzicht zien dat de schade tijdens deze coronacrisis enorm is voor Heracles Almelo, FC Twente, PEC Zwolle en Go Ahead Eagles.
Heracles Almelo

Op Erve Asito mogen ze zich gelukkig prijzen dat ze wat spek op de botten hebben na de lucratieve transferdeals van de afgelopen jaren. In het slechtste geval gaat algemeen directeur Rob Toussaint in deze crisistijd namelijk uit van een teruggang van bijna zes miljoen euro. Een daling van vijftig procent. In dit worstcasescenario heeft Toussaint de inkomsten van seizoenskaarthouders en horeca op nul gezet tot aan het einde van dit kalenderjaar.
FC Twente

Waar algemeen directeur Paul van der Kraan bij FC Twente deze weken bovenal vragen moet beantwoorden over de technisch directeur en de nieuwe trainer, zal hij zich toch ook afvragen hoe groot de solidariteit straks is bij de fans en de sponsors. Dit zijn namelijk de belangrijkste levensaders van de clubs.
FC Twente, het sterkst afhankelijk van de horeca-omzet in Nederland, verwacht een teruggang van maar liefst twaalf miljoen euro als er geen stoeltje bezet is in De Grolsch Veste en er dus ook geen biertje, buffet of broodje kan worden verkocht. Ook Twente teert dus bijna de helft in.
PEC Zwolle

In de provinciehoofdstad luidde voorzitter Adriaan Visser al vrij snel de noodklok voor het betaalde voetbal. Hij raamt de schade op ruim twee miljoen euro voor PEC Zwolle als er tot en met eind december zonder publiek gevoetbald wordt.
"Heracles Almelo en FC Twente zijn iets minder met ons te vergelijken in verband met de horeca die zij heel anders hebben ingericht. Maar ik vind het ook onrealistisch om uit te gaan van helemaal nul-inkomsten van de supporters", schetst Visser. "Wij hebben voor 2 miljoen euro bezuinigd op de kosten en anders hebben we een pakket aanvullende maatregelen in de maak. Maar we hopen op de loyaliteit van onze fans en sponsors, we hebben namelijk niet voor niets één van de best bezette stadions."
Go Ahead Eagles

In Deventer is de impact ook voelbaar. Hoofdsponsor Thermen Bussloo trok zich al tijdig terug, maar bij Go Ahead Eagles is het rood-gele hart voelbaar bij de achterban. Al ruim 1500 supporters hebben een seizoenskaart afgenomen voor hun club en Jumper is gepromoveerd tot hoofdsponsor en daar is Go Ahead Eagles niet slechter van geworden. Vanzelfsprekend heeft ook Go Ahead minder geld over op haar begroting. Go Ahead verwacht terug te gaan van 5,3 miljoen euro naar vier miljoen. Ook een daling van ruim twintig procent.
Martin Landkroon, financieel expert van de Rabobank, over het onheil in het betaalde voetbal:
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.