nieuws

Eddy verloor zijn beste vriend bij de vuurwerkramp: "We gingen sporthallen af op zoek naar Marcel"

Eddy van der Ley was Marcels beste vriend
Eddy van der Ley was Marcels beste vriend © RTV Oost
Eddy van der Ley, twintig jaar geleden zelf journalist voor het Algemeen Dagblad, verloor zijn beste vriend Marcel van Nieuwenhoven door de vuurwerkramp. Kuifje, Marcels bijnaam, was cameraman en stond altijd met z'n neus vooraan als er ergens in Twente iets aan de hand was. Ook op 13 mei 2000. "Dan is het nog hopen dat het meevalt en dat 'ie op het nippertje is ontsnapt."
Marcel en Eddy kenden elkaar al sinds hun vierde. Ze groeiden samen op, haalden kattenkwaad uit en waren beiden gefascineerd door nieuws. Eddy belandde in de journalistiek en hielp Marcel op weg. "Ik heb hem geïntroduceerd bij wat week- en vakbladen. Daar heeft 'ie zich ook bewezen want hij was linguïstisch uitstekend onderlegd."
'Kuifje' verlegde zijn focus en in plaats van schrijvend journalist werd hij nieuwsjager. "Marcel had een enorme geldingsdrang om de primeur te hebben, om als eerste het nieuws te verslaan."
Op zaterdagmiddag 13 mei stond Marcel bij Eddy op de stoep. "Ik kwam net terug van de Albert Heijn en wilde hem vragen om binnen te komen toen hij een bericht kreeg." Er was een brandje in Enschede Noord. Kuifje ging er direct op af. "Dat is de laatste keer dat ik hem heb gezien."
Op 13 mei is het twintig jaar geleden dat de vuurwerkopslagplaats S.E. Fireworks ontplofte. 23 mensen overleefden de enorme explosies niet. Daarnaast waren er bijna duizend gewonden en werd de volkswijk Roombeek compleet verwoest. In deze serie blikken zes direct betrokkenen terug op 13 mei 2000 en hoe die warme zaterdagmiddag nog altijd in hun geheugen staat gegrift.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.