nieuws

Geplaagde vleeswerker Offerman in Almelo reorganiseert: vijftien banen weg

Vleesverwerker Offerman in Almelo
Vleesverwerker Offerman in Almelo © ANP / Robin Utrecht
Bij vleesverwerker Offerman in Almelo verdwijnen de komende tijd vijftien banen, dat is ruim een kwart van het personeelsbestand. Het bedrijf, dat vorig jaar middelpunt werd van een groot listeriaschandaal, reorganiseert en gaat op in moederbedrijf Ter Beke. Het coronavirus geeft de voedselproducent nog een klap extra.
De Almelose vleesverwerker houdt op met zelfstandig te bestaan, zo werd vorige maand al bekend. De voedselproducent gaat op in het Belgische moederbedrijf Ter Beke en de naam Offerman verdwijnt in de loop van dit jaar. Door het coronavirus en de daarop gedwongen sluiting van restaurants is de verkoop van Offerman drastisch teruggevallen.

Listeriaschandaal

Daar komt het listeriaschandaal, dat het bedrijf al meer dan acht miljoen euro heeft gekost, nog bovenop. De voedselbacterie werd vorig jaar oktober aangetroffen in vleeswaren die uit de inmiddels gesloten fabriek in Aalsmeer rolden. De integratie in het moederbedrijf moet Ter Beke in staat stellen om goedkoper te werken, maar ook om de voedselveiligheid te verbeteren.
Dat heeft dus wel grote consequenties voor het hoofdkantoor in Almelo. "Voor een vijftiental personen zal de arbeidsplaats komen te vervallen", meldt Monique Witteveen van Offerman. "We zijn een intensief traject gestart om boventallige medewerkers te begeleiden van werk-naar-werk." Volgens de zegsvrouw wordt de productielocatie in Borculo niet geraakt door de integratie.
Jumbo en Aldi, de belangrijkste klanten van Offerman, riepen na het listeriaschandaal vorig jaar alle vleeswaren terug. Naar nu blijkt, zijn er de afgelopen twee jaar twintig consumenten ziek geworden. Daarvan zijn er drie overleden en kreeg er één een miskraam.

Doelstellingen geschrapt

De corona-epidemie noopte Ter Beke om 'massaal te investeren' in beveiligingsmaatregelen voor de medewerkers en de fabrieken. Het Belgische bedrijf heeft haar doelstellingen voor 2020 geschrapt.
Offerman was sinds eind 2017 een dochteronderneming van Ter Beke. Daarvoor was de vleesverwerker in handen van de Zwanenberg Food Group in Almelo.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.