Onderwereldoorlog Zwolle: Vermeende drugsbazin blijft achter de tralies

Een vermeende Zwolse drugsbazin blijft voorlopig achter de tralies. Dat heeft de rechtbank bepaald. Het gaat om Fabienne van den R., alias Het Meisje. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij de Zwolse onderwereldoorlog door een rol te spelen bij een lugubere gijzeling, drugshandel en het rondrijden met een verdacht groot geldbedrag. Ze blijft nog zeker twee maanden in voorlopige hechtenis. 

De Zwolse ontkent een rol te hebben gespeeld bij de plaatselijke drugsoorlog, een strijd tussen twee kampen. Over en weer zijn er liquidatiepogingen ondernomen met automatische wapens. Inzet van het gevecht is de macht op de regionale drugsmarkt. Naast verschillende schietpartijen, was er volgens justitie ook een lugubere gijzeling. In deze zaak, met de naam 'Luik', zou Het Meisje een rol hebben gespeeld.

Bebloed

Op een telefoon die door de politie aan haar wordt toegeschreven, is een filmpje gevonden van een bebloede Zwollenaar. Die zegt dat hij is gegijzeld door de drugsbende, waar Het Meisje een leidinggevende rol zou hebben. Fabienne zou ook bij die gijzelingsactie aanwezig zijn geweest.

Alibi

Maar dat ontkent Het Meisje, zegt haar advocate. "Ze heeft een alibi voor dat tijdstip. Ik heb gevraagd een getuige daarover te horen." Ook ontkent Fabienne dat de mobiel waarop het filmpje is aangetroffen van haar is. "En dat filmpje is ook nog eens niet met dat toestel gemaakt, maar ernaartoe verzonden. Het enige wat haar dan eventueel aan te rekenen zou zijn, is wetenschap", zegt haar advocate. Ze is teleurgesteld dat haar cliënte voor deze zaak langer in voorlopige hechtenis blijft. 

Graf

Degene die zegt slachtoffer van de gijzeling te zijn, heeft verteld dat hij met zijn auto klemgereden is. Vervolgens is hij naar eigen zeggen naar een huis gebracht, waar hij is mishandeld. "Alles werd gefilmd", zegt hij. Na die mishandeling is hij naar een bos gereden. Daar werd hem een pistool op het hoofd gezet. "Het graf is al gegraven", zouden zijn gijzelnemers hebben gezegd. 

Verzekering

Naast bovenstaande ontvoering wordt Het Meisje er ook van verdacht dat ze in haar zwarte Mercedes rondreed met een 'absurd hoog' geldbedrag. Volgens de politie kon ze geen goede verklaring geven voor dat geld, mogelijk is het verdiend met drugshandel. 

"Maar ze heeft wel een goede verklaring", zegt advocate Sassen. "Ze heeft 90.000 euro verzekeringsgeld ontvangen na een heftig auto-ongeluk. Van dat bedrag op haar bankrekening heeft ze 25.000 euro gepind. Ze heeft allerlei documentatie om die stelling te ondersteunen." Waarom die 25.000 euro dan verstopt was onder de autostoel, blijft een raadsel.

Zwijgrecht

Het derde feit waar Fabienne van wordt verdacht is drugshandel. "Daarover beroept ze zich op haar zwijgrecht", zegt haar advocate. "Het is ook nog de vraag om hoeveel drugs het zou gaan. Dat wordt nog onderzocht. Het zou volgens de recherche gaan om drugshandel over een langere periode." 

De naam van Het Meisje kwam vorig jaar voor in een andere rechtszaak. De jonge Zwollenaar Joshua werd veroordeeld tot zo'n anderhalf jaar cel voor drugshandel. Een van zijn opdrachtgevers zou Fabienne van den R. zijn. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle drugs Liquidatiepoging beschieting Nieuws
Deel dit artikel: