Nieuws

Vogelwerkgroep Geesteren behoedt weidevogels voor vijanden

De Vogelwerkgroep Geesteren staat deze dagen voor dag en dauw op om nesten op te sporen van grutto's, kieviten en andere weidevogels. Het maaiseizoen is weer begonnen en dus worden de nesten gemarkeerd om ze te redden van de maaiermessen.
Vroeg in de ochtend, als de zon boven het maaiveld opkomt, sturen leden van de vogelwerkgroep Geesteren een drone de lucht in. Hiermee kan via een warmtebeeldcamera de exacte locatie van een nest worden gevonden.
"Doordat het verschil in temperatuur 's ochtends nog groot is, kun je de nesten het beste zien", zegt Hennie Schröder van de werkgroep. "We zetten er stokken bij zodat de boer weet dat er een nest zit."
Weidevogelbeheer
Weidevogelbeheer © Sander Jongsma / RTV Oost

Stijgende lijn

Het lijkt erop dat na jaren van daling er nu weer een stijgende lijn zit in het aantal grutto's dat in buurtschap De Veldhoek bij Geesteren gespot wordt. "Dit stukje is door de provincie aangemerkt als weidevogelgebied 'kritische soorten'", zegt Schröder.
"Alleen hier zijn al zestien paartjes geteld", vertelt Schröder opgetogen. Na jaren van daling is dat een lichtpuntje. Het weidevogelgebied De Veldhoek is speciaal ingericht voor de weidevogels. Het land wordt natgehouden en de grond verschraald, dat wil zeggen dat het niet bemest is. Hierdoor krijgen insecten meer kans. Wat dan weer voedsel is voor de vogelkuikens.

Neerwaartse trend

Maar volgens de provincie Overijssel heeft de jarenlange neerwaartse trend in de aantallen weidevogels in onze provincie zich tussen 2017 en 2019 doorgezet. Alleen de wulp en graspieper namen in aantallen iets toe.
Tekst gaat verder onder videoreportage
Geesteren redt de weidevogels

Droogte

Een nieuw probleem dat de weidevogels parten speelt, is de droogte van de afgelopen jaren. Ook dit jaar is het weer erg droog. Hierdoor krijgen de kuikens niet genoeg water en is er te weinig voedsel in de grond te vinden, zoals wormen en insecten.
"Vorig jaar zaten er heel wat nesten in het weiland, waaronder van een wulp, maar na een paar dagen waren ze allemaal dood", zegt melkveehouder Gerrit Schröder. "Toen heb ik wat bedacht en dat is eigenlijk een eenvoudige watersproeier die op de bestaande waterbakken in de weilanden aangesloten kan worden", legt hij uit.
Weidevogelbeheer
Weidevogelbeheer © Sander Jongsma / RTV Oost

Watersproeier

En deze oplossing werkt perfect. Een tiental boeren heeft zich bij het project aangesloten en gaat kleine watersproeiers op het land zetten. "We zien dat de kuikens er gewoon onder lopen. Deze droogte speelt in het hele land, dus we hopen dat dit idee navolging krijgt. Het enige wat je nodig hebt is een kleine watersproeier, een slang en wat koppelstukken. Die sluit je aan op de bestaande waterleiding in het weiland", zegt Hennie Schröder van vogelwerkgroep Geesteren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.