Heeft TCR dé oplossing voor busvervoer in coronatijden?

Hoogwaardige polycarbonaat schermen tussen stoelen zorgen ervoor dat busreizigers coronaveilig kunnen zitten. De bussen van TCR in Raalte kunnen nu ook in coronatijden de weg weer op. Van 62 zitplaatsen zijn er in de nieuwe situatie nog maar 24 plaatsen over.

Het ziet er degelijk en professioneel uit, de doorzichtige kunststof schermen aan de rugleuning van iedere stoel bij het raam. Bulletproof is overdreven, maar de halve centimeter dikke platen bieden een gevoel van veiligheid. 

Het polycarbonaat kan niet scheuren of versplinteren, de afgeronde rand zorgt ervoor dat je je niet kunt openhalen. De schermen hebben de breedte van anderhalve stoel waardoor ook in het gangpad genoeg bewegingsruimte is. 

De oplossing van TCR (Foto: RTV Oost)
De oplossing van TCR (Foto: RTV Oost)

Eén bus van Taxi Centrale Roescher in Raalte is nu met de coronaschermen ingericht.

Door vier stoelen te verwijderen is meer beenruimte ontstaan voor de reizigers, die in deze bus allemaal aan de raamzijde zitten. Daardoor blijft een breed looppad over waarin je je ook in noodgevallen makkelijk kunt bewegen.

95 procent stil

Met deze bus wil TCR-eigenaar Bas Roescher laten zien dat busreizen weer mogelijk zijn, als je je met niet meer dan 24 mensen wilt laten vervoeren. Schoolreisjes, ouderenvervoer, op kleine schaal is het weer mogelijk.

Nu de kabinetsmaatregelen tegen corona heel voorzichtig worden afgebouwd, wil ook de vervoersbranche weer proberen op te starten. In de afgelopen weken is 95 procent van het taxiverkeer weggevallen. Busjes voor schoolvervoer, luxe taxiwagens en touringcars staan werkeloos opgesteld op parkeerterreinen. 

Touringcars geschorst

Aanstaande maandag wordt het schoolvervoer weer opgestart als het voortgezet onderwijs open gaat. Maar van de tientallen touringcars van TCR Tours in Raalte staat nog steeds honderd procent stil. TCR heeft de bussen zelfs geschorst bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, om de bedrijfskosten voorlopig zo laag mogelijk te houden.


"Toch is dat niet nodig", zegt Jan van Pijkeren van TCR. "We zijn allemaal geschrokken en in die eerste weken is alles stil gevallen. Maar nu zullen we toch langzaam aan moeten proberen weer wat op te bouwen. Ik denk dat personenvervoer in de bus weer mogelijk is met de schermen die wij hebben aangebracht."

Dagje rondtoeren
Reisjes voor kleine groepen, een dagje uit voor ouderen in een verpleeghuis, Van Pijkeren ziet wel mogelijkheden. "In verpleeghuizen zitten de ouderen nu al maanden binnen. Sommigen weten amper nog wat er in de wereld om hen heen gebeurt. Zou het niet leuk zijn om in een luxe bus een dagje in de regio te toeren?"


De prijs voor een dagje uit blijft zoals het voor corona was, de bus is niet duurder geworden. "Alleen kost het omgerekend per persoon natuurlijk wel wat meer." Roescher wil bij toenemende vraag meer bussen gaan uitrusten met de spatschermen.

Veilige degelijke schermen waaraan je je handen niet kunt open halen (Foto: RTV Oost)
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
busvervoer raalte Corona Salland Nieuws
Deel dit artikel: