Bibliotheek Salland werkt aan heropening, boeken moeten na uitlening in quarantaine

De bibliotheken dachten aanvankelijk pas op 20 mei weer open te mogen, maar tijdens de persconferentie van premier Rutte afgelopen woensdag bleek dat het al op 11 mei mag. Dat tot verrassing van Bibliotheek Salland, waar nu met man en macht wordt gewerkt om de panden coronaproof te maken.

Aanstaande maandag mogen de deuren dus weer open, maar dat is voor Bibliotheek Salland niet haalbaar. "Daarom hebben we besloten om onze bibliotheken in de week van 18 mei te openen", vertelt directeur Frederique Westera. "Het is de bedoeling dat we in delen opengaan. Dus de ene vestiging een ochtend en de andere een middag, maar wel afwisselend zodat iedereen de kans krijgt om te komen."

Bibliotheek Salland heeft vestigingen in Raalte, Ommen, Olst, Heino, Wijhe, Heeten, Luttenberg, Nieuw Heeten en Mariënheem.

Bieb aanpassen

Die extra tijd is nog nodig om de vereiste coronamaatregelen in de bibliotheken toe te passen. Die maatregelen zullen hetzelfde zijn als die in supermarkten. Er mag dus een beperkt aantal mensen naar binnen, er moet anderhalve meter afstand worden gehouden en de hygiëneregels moeten worden nageleefd.

De situatie in de bieb wordt door personeel gecontroleerd. In eerste instantie zal uitsluitend betaald personeel worden ingezet, na een week wordt gekeken hoe het gaat en of er eventueel vrijwillige krachten kunnen worden ingezet.

Boeken in quarantaine

De boeken gaan door veel handen, het is ook niet uit te sluiten dat iemand eens in een boek hoest of niest. "Daarom gaan de boeken na de uitlening 72 uur in quarantaine. Dat hebben we besloten na overleg met het RIVM. Het is superfijn dat we weer open mogen, maar het moet natuurlijk wel veilig", aldus Westera.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Bibliotheek Salland Salland Coronavirus Nieuws
Deel dit artikel: