nieuws

Giethoorn wil met kaartverkoop toeristenstroom in de hand houden

Massale toeristenstromen als voor de coronacrisis moeten door de tickets worden voorkomen
Massale toeristenstromen als voor de coronacrisis moeten door de tickets worden voorkomen © RTV Oost
Toeristen die Giethoorn willen bezoeken, moeten vooraf een kaartje kopen. De toeristische straatjes en grachten in het waterdorp zijn alleen toegankelijk voor bezoekers die hebben gereserveerd en voor bewoners. Op het water geldt eenrichtingsverkeer en een inhaalverbod.
Op die manier wil de Vereniging Dorpsbelangen Giethoorn 't Gieters Belang voorkomen dat het dorp helemaal afgesloten moet worden zolang de coronacrisis voortduurt. Het is in Giethoorn elk weekend te druk. Met Pasen gold al een vaarverbod. Vanaf zaterdag heeft de gemeente Steenwijkerland voor overdag een fietsverbod ingesteld langs de grachtjes, dat zelfs geldt voor de inwoners van het dorp.
Volgens 't Gieters Belang is gebleken dat anderhalve meter afstand houden op de smalle paden onmogelijk is. "Mensen gaan niet opzij. Als er eenrichtingsverkeer op de paden komt, zoals de gemeente overweegt, ontstaan juist nog meer opstoppingen zodra toeristen stil blijven staan. De gezondheid van de dorpsbewoners en de bezoekers is in het geding."

Ticket tonen

Toeristen zouden kunnen reserveren bij botenverhuurders, musea en op termijn ook bij restaurants, stelt de dorpsvereniging voor. Via een gedeeld systeem wordt in de gaten gehouden wanneer het maximale aantal gasten is bereikt. Bezoekers mogen het dorp alleen in als ze een ticket kunnen laten zien. Bewoners zouden vrij kunnen wandelen, varen en fietsen als het aantal toeristen aan banden wordt gelegd
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.