nieuws

'Bescherm hagedissen Sallandse Heuvelrug beter tegen mountainbikers'

'Bescherm hagedissen Sallandse Heuvelrug beter tegen mountainbikers'
'Bescherm hagedissen Sallandse Heuvelrug beter tegen mountainbikers' © RTV Oost/ Allard Olsman
Lokale natuurbeschermers op de Sallandse Heuvelrug zijn bezorgd over grote aantallen reptielen die op mountainbikepaden worden doodgereden, dat meldt Trouw. Ook dit jaar zijn al veel doodgereden diertjes aangetroffen.
De populaire route voor terreinfietsers dwars door het beschermde Natura 2000-gebied in Overijssel moet worden verlegd, vinden reptielenbeschermers. De oproep voor meer bescherming komt van Anton van Beek, conservator van het Natuurmuseum Holterberg in Holten. Hij doet sinds twintig jaar onderzoek naar de reptielen op de Sallandse Heuvelrug. 
Vorig jaar vond Van Beek op mountainbikepaadjes in het gebied 47 doodgereden reptielen, vooral zandhagedissen en hazelwormen. Dit jaar heeft hij al negentien dode diertjes gevonden, zo meldt hij bij Radio 1.
De problemen met mountainbikers zijn al langer bekend. Provincie, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gaven in december 2019 bij RTV Oost aan dat zij de problemen rond mountainbikeroutes en dode zandhagedissen en hazelwormen op de Sallandse Heuvelrug onderzoeken.

Maatregelen

De provincie geeft tegen Trouw aan dat er genoeg maatregelen zijn genomen. Volgens de boswachter en ecoloog Ruben Vermeer is de helft van het ATB-traject al omgeleid, meer door het bos. "We hebben proeven gedaan met schelpen en boomschors op de paden om het voor zandhagedissen minder aantrekkelijk te maken. En we hebben zandplekken aangelegd om ze een alternatief leefgebied te bieden", zo vertelt hij aan de krant. 

Nevenschade

Herman Dorgelo, woordvoerder van Gedeputeerde Staten, zegt dat terreinfietsers bij de twee miljoen recreanten horen in de Overijsselse natuur.  Dat er reptielen worden doodgereden, beschouwt de provincie als 'nevenschade'. "We doen er natuurlijk alles aan om die schade te voorkomen en we houden ook toezicht."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.