Van Buitenen publiceert alle namen betrokkenen vuurwerkramp

Klokkenluider en oud-Europarlementariër Paul van Buitenen gaat alle namen publiceren van de personen die volgens hem een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Enschedese vuurwerkramp. Eerder bracht hij al een aantal namen naar buiten, maar op woensdag 13 mei - exact twintig jaar na de ramp - publiceert hij zijn volledige rapport.

Van Buitenen deed vier jaar lang onderzoek naar het ontstaan van de ramp en noteerde zijn bevindingen in een ruim 1.400 pagina's tellend rapport.

Doofpot
Daarin komt hij met name tot de conclusie dat de overheid zichzelf van begin af aan wilde vrijpleiten en zaken in de doofpot zou hebben gestopt, onder meer uit angst voor torenhoge schadeclaims. Ook concludeert hij dat de brandweer fouten heeft gemaakt, waardoor de brand kon escaleren.

Van Buitenen wilde met zijn rapport - dat tot komende woensdag vertrouwelijk is - nieuw onderzoek afdwingen, maar er kwam geen parlementaire enquête en ook stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid geen nieuw onderzoek in.

Daarop kondigde Van Buitenen aan dat hij in aanloop naar de twintigste herdenking van de vuurwerkramp in diverse publicaties op sociale media een aantal onthullingen zou doen, inclusief de namen van een aantal betrokkenen. Daarmee hoopt hij alsnog dat er nieuw onderzoek wordt gedaan.

'Ongewone stap'
Nu, tachtig publicaties verder, is er nog steeds niets gebeurd. Van Buitenen kondigt daarom in zijn tachtigste publicatie aan dat hij heeft besloten - wat hij noemt - "een ongewone stap" te nemen.

Van Buitenen zegt woensdag 13 mei zijn bevindingen in de openbaarheid te zullen brengen. "Om te voorkomen dat ook dit rapport zonder ophef genegeerd kan worden, maak ik het openbaar met alle namen erin vernoemd."

Smaad en laster
In een van zijn eerdere publicaties kwam Van Buitenen al met een theorie rond het ontstaan van de ramp: de oud-directeur van SE Fireworks zou een rol hebben gespeeld bij de ramp. De directeur was furieus hierover en vond dat er sprake was van smaad en laster.

Van Buitenen meldt dat hij er zich van bewust is dat de betrokkenen die hij woensdag gaat noemen mogelijk "ten onrechte tijdelijk reputatieschade oplopen", maar volgens de klokkenluider is dit onvermijdelijk. Hij noemt openbaarmaking van zijn rapport noodzakelijk om op die manier "waarheidsvinding te forceren."

Aangifte
Van Buitenen deed vorig jaar al aangifte tegen de overheid. De onderzoeker deed dit samen met oud-rechercheur Jan Paalman, toenmalig SE Fireworks-directeur Rudi Bakker en weduwe van één van de omgekomen brandweermannen Mathilde van der Molen.

Zij beschuldigen de overheid niet alleen van fouten die zijn gemaakt bij de opslag van het vuurwerk, maar ook van het verdoezelen van de rol van de overheid bij de vuurwerkramp.

Pikmeer-arrest omzeilen
Eerder oordeelde de commissie Oosting, die de vuurwerkramp destijds onderzocht, ook al dat de overheid heeft geblunderd. Justitie wilde echter niet overgaan tot strafvervolging vanwege het zogenoemde Pikmeer-arrest, een uitspraak van de Hoge Raad waardoor ambtenaren niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

De aangifte van Van Buitenen is er dan ook op gericht om dit Pikmeer-arrest te omzeilen. Het Openbaar Ministerie heeft nog geen beslissing genomen over de aangifte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Enschede vuurwerkramp Nieuws
Deel dit artikel: