Nieuws

Natuurherstel in 'De Wildernis', is dat gelukt?

Er zitten talloze insecten in de graslandjes
Er zitten talloze insecten in de graslandjes © Jauke Boerdam
Twee jaar geleden is er een groep bomen gekapt in het gebied 'De Wildernis' bij het Lonnekermeer. Dit in het kader van het natuurherstelplan Natura 2000. De natuurwaarden die terug moeten komen, zijn blauwgraslanden en natte heide.
Het warme avondlicht schijnt over het wuivende gras. Sprinkhanen, bijen en vogels zorgen voor het zomerse geluid. Het is nog steeds dertig graden en het hoge gras kriebelt aan de blote benen. "Hier staan zoveel verschillende, bijzondere planten bij elkaar. En het krioelt van de insecten." Jacob van der Weele, ecoloog bij Landschap Overijssel is duidelijk enthousiast. Dat zie je in het filmpje hieronder.
In het natuurgebied "De Wildernis" gaat het herstel de goede kant op

Orchis

"Ik tel sowieso al twintig orchideeën, waaronder deze gevlekte orchis. Dat zijn planten die hele hoge eisen stellen. Ze leven in symbiose met schimmels in de grond en als de kwaliteit van de bodem goed is, komen ze in bloei." Het is een indicator dat het hier goed gaat met de natuur.

Natte heide

"Hier zijn de bomen weggehaald. We hebben het maaisel van de heide over de kale bodem gestrooid en nu staat het al helemaal vol met dopheide." Deze heidesoort hoort thuis op natte heidegebieden, dus dat is een goed teken.

Indicator

Dan wijst de ecoloog een minuscuul rood plantje aan. "Zonnedauw. Dat is ook een indicator dat het goed gaat." Er staan tientallen van deze vleesetende plant. Met de plakkerige substantie aan zijn tentakels vangt hij insecten, die hij langzaam verteert.
Zonnedauw is een indicator dat het goed gaat met de natuur
Zonnedauw is een indicator dat het goed gaat met de natuur © Jauke Boerdam

Droogte

"Helaas is het door de droogte van de afgelopen jaren nog niet heel nat, maar het gaat echt de goede kant op. En het lijkt erop dat het in dit gebied qua natuurwaarden goed haalbaar is, omdat er weinig stikstofdepositie is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.