nieuws

Makelaar Ten Hag pleit voor anoniem meldpunt in strijd tegen ondermijning

Makelaar Ten Hag pleit voor anoniem meldpunt in strijd tegen ondermijning
Makelaar Ten Hag pleit voor anoniem meldpunt in strijd tegen ondermijning © Meld Misdaad Anoniem
Bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars Michel ten Hag pleit voor een anoniem meldpunt waar makelaars ongebruikelijke transacties of vermoedens van witwassen kunnen melden. Daarmee kunnen makelaars worden gestimuleerd om dit soort zaken te melden. 
Dat zegt Ten Hag naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) onder twintig makelaars in Oost-Nederland. 
Uit het onderzoek bleek dat makelaars niet altijd weten wanneer ze ongebruikelijke transacties moeten melden en ontbreekt het gevoel van urgentie. Daarom willen de politie en makelaarsbranche in Oost-Nederland nauwer gaan samenwerken om vastgoedfraude en witwassen, ook wel samengevat onder de noemer ondermijning, tegen te gaan. 

Anoniem

Volgens Ten Hag blijkt uit onderzoek dat makelaars vaak huiverig zijn om meldingen te doen van ondermijning. "Als het uiteindelijk tot een strafzaak komt, komt jouw naam voor in een strafdossier. En daar kunnen makelaars wel moeite mee hebben, want degene die erachter zit weet dan ook wie hem heeft aangegeven."
En dus lijkt een anoniem meldpunt de oplossing. "Dat is in ieder geval het onderzoeken waard. Het gaat immers om drugsgeld, illegale mensenhandel of wapenhandel. Maar we moeten er eens overleg over hebben met de wetgever."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.