Vuurwerkramp: onderzoeker Van Buitenen publiceert hele rapport, inclusief alle namen

Onderzoeker Paul van Buitenen heeft vandaag zijn hele rapport naar de oorzaak van de vuurwerkramp gepubliceerd. Daarin noemt hij alle betrokkenen, die volgens hem een kwalijke rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de ramp, met naam en toenaam. 

Zoals maandag gemeld had Van Buitenen al aangekondigd dat hij het ruim 1.400 pagina's tellende rapport openbaar zou maken. Vandaag - exact twintig jaar na de ramp - heeft de onderzoeker woord gehouden en het gehele rapport online gezet.

Voormalig Europarlementariër Van Buitenen, die als klokkenluider eind jaren negentig zorgde voor de val van de Europese Commissie, deed zes jaar lang onderzoek naar de vuurwerkramp. Bij de ramp vielen 23 doden, bijna duizend mensen raakten gewond en de wijk Roombeek werd van de kaart geveegd.

Doofpot
Zijn voornaamste kritiek is dat de overheid van begin af aan bepaalde zaken in de doofpot heeft gestopt om het eigen falen te verdoezelen. Onder meer uit angst voor schadeclaims. Overigens kwam ook de commissie-Oosting, die destijds onderzoek deed naar de ramp, destijds al tot het vernietigende oordeel dat de overheid onvoldoende toezicht heeft gehouden bij de opslag van vuurwerk.

Van Buitenen hoopt met zijn onderzoek af te dwingen dat er nieuw onderzoek wordt gedaan naar de vuurwerkramp. 

Hele rapport op straat
Tot nog toe heeft hij echter slechts delen van zijn onderzoeksrapport gepubliceerd. Juist om te voorkomen dat betrokkenen hem wegens smaad en laster voor de rechter zouden slepen. Nu er na die publicaties niets is gebeurd, heeft Van Buitenen besloten het hele rapport 'op straat te gooien'. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Enschede Vuurwerkramp Roombeek Nieuws
Deel dit artikel: