Commissie start onderzoek naar aanhouding Amsterdamse agent in Enschede

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de aanhouding van een Amsterdamse agent op het politiebureau in Enschede. Het incident vond plaats in mei 2016 en werd gevolgd door een langlopend conflict en een pijnlijk proces.

De destijds 29-jarige Amsterdamse agent Anis Raïss ging in mei 2016 samen met een familielid naar het politiebureau in Enschede om aangifte te doen. Toen hij zich daar voorstelde als een collega, werd hij niet geloofd.

Volgens Raïss werd tegen hem gezegd "dat hij er helemaal niet uitziet als agent". Omdat hij geen legitimatie bij zich had, stelde Raïss voor dat de agenten zijn naam zouden kunnen controleren in het interne systeem. Maar dat werd geweigerd, volgens de Amsterdammer.

Daarna liep het uit de hand. Onderweg naar buiten werd Raïss naar eigen zeggen hardhandig gearresteerd omdat hij zich niet kon legitimeren. Hij moest een nacht in een cel in Deventer doorbrengen. Pas de volgende ochtend werd duidelijk dat Raïss ten onrechte vastzat. Raïss denkt dat dit allemaal is gebeurd vanwege zijn Marokkaanse afkomst.

Plichtsverzuim

De afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK) stelde een oriënterend onderzoek in. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek oordeelde de politieleiding van de eenheid Oost-Nederland in 2017 dat de betrokken Enschedese politieman zich schuldig had gemaakt aan plichtsverzuim.

De politie-inspecteur diende bezwaar in tegen het besluit. Een commissie oordeelde daarop dat de politieman heeft gehandeld naar de omstandigheden van de situatie en dat er geen sprake zou zijn van plichtsverzuim. De zaak ligt op dit moment bij de rechter. Op eigen verzoek wordt de Enschedese politieman alsnog vervolgd. Deze zaak richt zich op de beoordeling van de rechtmatigheid van de aanhouding destijds.


Onafhankelijk onderzoek

Vier jaar na dato is voormalig korpschef Magda Berndsen gevraagd om een onafhankelijk onderzoek te leiden naar de gebeurtenissen. Dit onderzoek moet een objectief en compleet beeld opleveren over de gebeurtenissen. De politie spreekt van een 'pijnlijk proces voor zowel voor de betrokken medewerkers als voor de organisatie' en hoopt ervan te leren.

Berndsen is voormalig korpschef van de politieregio’s Gooi en Vechtstreek en Friesland. Van 2010 tot 2015 was zij lid van de Tweede Kamer namens D66. Naast Berndsen maken ook juriste Manette Baggen en Saniye Çelik (lector aan de Hogeschool Leiden) deel uit van de onderzoekscommissie.

De politie hoopt het onderzoek in het najaar afgerond te hebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
politie onderzoek Enschede 112 Nieuws
Deel dit artikel: