Nieuws

'Quinoa, soja of sorghum geen oplossing voor de droogte', zoektocht gaat verder

"Het zaaien van quinoa, soja of sorghum is geen oplossing voor de droogte", zegt Derk van Balen van de Wageningen University & Research (WUR). "De bodem anders bewerken en rassen zaaien die beter tegen droogte kunnen hopelijk wel."
Het is tot nu toe het droogste jaar ooit gemeten. Dit heeft grote gevolgen voor de akkerbouw. De WUR doet al jaren onderzoek naar hoe boeren hun werk kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat om toch voldoende voedsel van het land te kunnen halen.
De tekst gaat verder onder de video.

Soedangras

"Een tijdlang hebben we gehoopt dat sorghum, een soedangras, de oplossing was. Maar het levert helaas niet voldoende veevoer op." Ook quinoa en soja leveren niet de gehoopte resultaten. "Daarom denk ik dat we beter kunnen kijken naar rassen van bijvoorbeeld mais die hetzelfde opleveren, maar ook dieper wortelen."

Bodem

Ook hoe dicht de bodem is heeft veel invloed op hoe het regenwater zich gedraagt. "Vergelijk het met de tuin en stoeptegels. Hoe strakker de grond, hoe minder erin komt. Je wilt dat je grond een spons is en niet een stoeptegel."

Organische stof

Van Balen graaft een gat in het land van biologische boer Jan Overesch en laat zien hoe een gezonde bodem eruit ziet. "Zware machines rijden de grond steeds vaster, waardoor er geen lucht meer in de bodem zit. En er moet voldoende organische stof in de bodem zitten. Dat betekent dat er oude wortels en restjes van het gewas doorheen mogen zitten. Zodra er wormen in je grond zitten, heb je een goed evenwicht."

Oplossing

"Helaas is er geen eenvoudige oplossing en kost het veel tijd voordat we echt iets hebben."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.