Zwolle gaat starters en mensen met laag inkomen helpen op de huizenmarkt

Zwolle gaat starters en mensen met een laag inkomen helpen om een nieuwbouwhuis te kunnen kopen of huren. De gemeente heeft daarover samen met bouwbedrijven, ontwikkelaars, makelaars, beleggers en woningcorporaties afspraken gemaakt. Nieuwbouwhuizen tot 260.000 euro en nieuwe huurhuizen tot 850 euro per maand worden bij oplevering eerst twee maanden aangeboden aan starters of mensen met een laag inkomen.

Wie gebruik maakt van de mogelijkheid tekent voor een zelfbewoningsplicht. De koper of huurder moet er de eerste vijf jaar zelf gaan wonen. Als de eerste bewoner in die periode vertrekt, moet het huis weer worden doorverkocht of verhuurd aan iemand die er ook zelf in gaat wonen.

'Zelfbewoningsplicht'

De zelfbewoningsplicht moet starters en mensen met een inkomen tot 55.000 euro beschermen tegen concurrentie van beleggers als ze een nieuwbouwhuis willen kopen of huren. De regeling geldt ook voor de zogenoemde transformatiewoningen. Een voorbeeld daarvan is kantoorruimte dat een nieuwe bestemming krijgt als woonruimte.

tekst gaat verder onder de afbeelding

Zwolle helpt starters en mensen met een laag inkomen (Foto: Gemeente Zwolle)
Zwolle helpt starters en mensen met een laag inkomen (Foto: Gemeente Zwolle)

Fotograaf: Gemeente Zwolle

Volgens de gemeente Zwolle zijn de maatregelen nodig omdat de woningmarkt onder druk staat. Er zijn niet voldoende woningen beschikbaar voor starters en mensen met een lager inkomen en de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Ook worden woningen door een steeds bredere groep gekocht om er geld aan te verdienen.

Duizend huizen per jaar

Om de woningvoorraad in de stad te laten groeien, is vorig jaar zomer al afgesproken dat er duizend woningen per jaar worden toegevoegd in Zwolle. Een groot deel van deze woningen is ook voor starters en mensen met een lager of middeninkomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle huizen Nieuws
Deel dit artikel: