nieuws

Corona noopt Staphorster rijschoolhouder Lucas Bisschop na 47 jaar te stoppen

Lucas Bisschop (73) is een begrip in Staphorst en omgeving
Lucas Bisschop (73) is een begrip in Staphorst en omgeving © Eelco Kuiken
Hij legde 4,5 miljoen kilometer af en leidde duizenden leerlingen op tot automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en motorrijders. Nu is het voorbij. Lucas Bisschop (73) uit Staphorst stopt na 47 jaar per direct met zijn autorijschool. De reden? Corona.
Bisschop doet het maar wat graag: bestuurders opleiden om veilig de weg op te gaan. Oké, hij is al 73 en deed het de laatste jaren iets rustiger aan, maar toch was hij nog bijna elke dag op de weg te vinden. Lesgeven, opleiden en toewerken naar het rijexamen. 
Bisschop stond bekend om zijn goede slagingspercentages. Een oude rot in het vak. Door de coronacrisis houdt hij er per direct mee op. Vlak naast elkaar in de auto zitten, is te riskant.

'Ik had er niet zo'n goed gevoel over'

De rijscholen starten weer op en ook Bisschop wilde deze week weer beginnen. "Ik had er niet zo'n goed gevoel over. Ik zit in de risicogroep en dicht op elkaar in de auto. Ik twijfelde wel. Mijn kinderen zeiden afgelopen weekend dat ze het een buitengewoon slecht idee vonden dat ik weer zou starten. Ze hadden gelijk. Ik besloot direct te stoppen", zegt Bisschop.
Als hij erover praat, schiet de rijschoolhouder vol. Het is niet niks. Na 47 jaar abrupt stoppen. Het einde van een levenswerk. Dat doet pijn. "Ik wilde er eigenlijk volgend jaar juni mee ophouden. Dan loopt mijn licentie af. Dit had ik niet zo gepland, maar het kan niet anders.
Nadat hij afgelopen weekend had besloten per direct te stoppen, zette hij dit in een appgroep van regionale rijschoolhouders.

Leerlingen van Bisschop overgenomen

Kornelis Meesters van de gelijknamige rijschool uit Staphorst neemt alle 35 leerlingen van Bisschop over. Hij mag ook tijdelijk de lesauto van Bisschop gebruiken. Bisschop is blij dat hij zijn leerlingen op een goede wijze over kan dragen aan Meesters.
De Staphorster startte in 1973 met zijn rijschool. Hij nam toen Biemolt in Pesse over. Al die jaren gaf hij les in Zuidwest-Drenthe. In de jaren negentig kreeg hij ook steeds meer leerlingen in Staphorst, waarna hij besloot zich meer op Staphorst en omstreken te richten.

Ongeluk

Dieptepunt was een ongeluk in 2016 in Meppel, waarbij een oudere man op de verkeerde weghelft raakte en op de Ceintuurbaan met hoge snelheid frontaal tegen de leswagen van Bisschop knalde. De rijschoolhouder raakte flink gewond, zijn leerling bleef gelukkig ongedeerd.
Sindsdien deed Bisschop het wat rustiger aan.
"Ik ga het contact met de leerlingen missen. Elk uur weer iemand anders, met andere verhalen. Het was een mooie tijd. Dit doet zeer."
Corona noopt Staphorster riijschoolhouder na 47 jaar te stoppen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.