nieuws

Terrassen of warenmarkt op de Deventer Brink? Groot dilemma in coronatijd

"Mij kapotmaken kan toch niet?!" Besir Mor is eigenaar van een kebabkraam op de Deventer vrijdagmarkt op de Brink. Hij wil niet verkassen naar het Grote Kerkhof, om plaats te maken voor de terrassen van de horeca die binnenkort waarschijnlijk open mogen.
Geopende terrassen en de warenmarkt op vrijdag en zaterdag gaan niet samen in deze coronatijd. Te druk en daardoor te onveilig. Maar de mogelijke oplossing om de warenmarkt te laten verhuizen naar stadsplein het Grote Kerkhof zien veel marktkooplieden niet zitten.

Alsjeblieft niet

"Mijn klanten komen al dertig jaar hier op deze plek", zegt Mor vanuit zijn marktwagen op De Brink. "Laat ons alsjeblieft niet verhuizen. Dan komen de klanten niet meer. Die hebben al een probleem als de kraam tien meter verplaatst is."
Mor vreest minder klandizie en wil op zijn vaste plek blijven staan. Daar heeft horeca-ondernemer Paul Klösters begrip voor. "Alleen, deze tijd vraagt offers van ons allemaal. Wij zijn straks elf weken dicht en staan te popelen om te beginnen. En we hebben ook een plan voor grotere terrassen bij de gemeente ingediend. Maar los daarvan: markt, horeca en detailhandel op hetzelfde moment in de binnenstad blijft lastig."

Geef de horeca een kans

Samen op één plein lijkt dus onmogelijk in deze tijd van afstand houden. Al zien vaste bezoekers van De Brink dat anders. "Een beetje inschikken allemaal, dan moet het samen lukken", zeggen diverse mensen. "En als dat niet mag, dan moet de markt maar onder goede voorwaarden vertrekken naar het Grote Kerkhof. Maar geef de horeca een kans."
Vanmiddag overleggen marktkooplieden en vertegenwoordigers van de horeca met wethouder Thomas Walder van Economische Zaken. Die noemde de kwestie eerder deze week een duivels dilemma. Maar Paul Klösters van de horecagelegenheden St.Tropez en St.Maxime is ervan overtuigd dat er een oplossing komt. 
"Absoluut. Iedereen moet een beetje water bij de wijn doen. Zodat we uiteindelijk allemaal kunnen draaien."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.