nieuws

MST over corona-uitlatingen medisch specialisten: "Wij houden ons aan richtlijnen RIVM"

Ziekenhuis MST in Enschede
Ziekenhuis MST in Enschede © RTV Oost / Rogier van den Berg
"Het Medisch Spectrum Twente houdt zich aan de voorschriften van het RIVM." Dat zegt een woordvoerster van het ziekenhuis in Enschede in reactie op uitspraken van twee medisch specialisten van het ziekenhuis die de anderhalvemetermaatregel niet nodig vinden. 
De woordvoerster van het ziekenhuis wijst er op dat hoogleraar en hartchirurg Jan Grandjean en anesthesioloog Alaattin Ozdemir hun uitspraken in de Twentsche Courant Tubantia op persoonlijke titel hebben gedaan. Verder gaat het ziekenhuis niet op de kwestie in. 

Niet nodig

In de krant gaven de specialisten aan van de strenge maatregelen af te willen die de regering heeft ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Anderhalve meter afstand houden is volgens hen niet nodig, en verzorgingshuizen en sportscholen kunnen weer gewoon open. 
In plaats van sociale contacten te vermijden zou het kabinet meer de nadruk moeten leggen op het verhogen van de weerstand. Erop uitgaan, bewegen en gezond eten zijn volgens hen een goed medicijn in de strijd tegen corona.

Wel degelijk zin

Ook het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft gereageerd op de uitlatingen van de artsen. Volgens het ministerie geldt de anderhalvemetermaatregel voor iedereen, dus ook voor de specialisten van het Enschedese ziekenhuis. Het ministerie wijst er op dat anderhalve meter afstand houden wel degelijk zin heeft aangezien het virus zich via druppeltjes uit neus en mond verspreidt. 
De medici van het MST vinden echter dat corona helemaal niet leidt tot buitensporig veel slachtoffers. Het zijn bovendien hoofdzakelijk ouderen, mensen met veel overgewicht en patiënten die meer onder de leden hebben, en de dood hoort nu eenmaal bij het leven. "Van de besmette mensen overlijdt slechts een heel klein percentage", stellen ze.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.