Café-eigenaar vecht ‘terrasboete’ aan: "We hebben geen enkele regel overtreden"

“Iedereen met één hersencel meer dan een koe ziet dat op dit moment geen terras geëxploiteerd wordt hier. We zijn aan het verbouwen en wachten met smart tot we weer open kunnen.” Henri Geugies, eigenaar van Café de Kachel is Nijverdal, is woedend.

Afgelopen weekend kregen hij en twee vrienden een boete, omdat ze met zijn drieën wat dronken op het terras van zijn café. De drie hadden geklust en toen het werk erop zat, werd er samen wat gedronken.


Een agent zag dat en schreef vier boetes uit. Drie boetes van elk 390 euro, omdat het drietal op een terras zat en volgens de agent te weinig afstand van elkaar hield. En tot slot kreeg Geugies een boete van 4.000 euro, omdat de café-eigenaar zijn terras geopend zou hebben.


'Hij zei dat hij geen rolmaat nodig had'
Aan de tafel waaraan het drietal zaterdag zat, doet Geugies zijn verhaal. Hij wijst de plekken aan waar de mannen zaten. Hij pakt een rolmaat en meet de afstanden waarop ze van elkaar zaten: "160, 154 en die kant op is ook 154."

Henri Geugies gaat in beroep tegen de boete  (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)
Henri Geugies gaat in beroep tegen de boete (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)

"Ik wilde dat laten zien aan de agent met een rolmaat, maar hij zei dat hij geen rolmaat nodig had en zo wel kon zien dat het geen anderhalve meter was."

Boete van 4000 euro
Geugies vroeg de agent waarvoor hij precies beboet werd. “Ik kreeg te horen dat ik twee boetes kreeg. Eén van 390 euro als privépersoon, omdat ik op het terras zat. En één van 4000 euro, omdat ik mijn terras geopend had.”


“Toen ik zei dat we niet geopend waren, antwoordde de agent dat hij zag dat we wat aan het drinken waren op het terras. Dus het terras was open. En dus kreeg ik een boete. Ik zei: we zijn hartstikke dicht. Het kan toch niet zo zijn dat ik op mijn gesloten terras niks mag drinken?”


'Geugies, nou je kop dicht'
De eigenaar van Café de Kachel heeft inmiddels een advocaat op de zaak gezet en vecht de boetes aan. "We hebben gewoon geen enkele regel uit de noodverordening overtreden. Ik heb die agent drie keer gevraagd welke regel we overtraden."

"Hij zei alleen dat we de noodverordening overtraden. Bij de derde keer dat ik vroeg welke regel we overtraden zei hij: 'Geugies, nou je kop dicht. Je overtreedt de noodverordening, daar krijg je een prent voor.' Ik heb de noodverordening nagelezen, geen enkele regel overtreden… Ik weet het ook niet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: