nieuws

Man die kind in water gooide in Almelo blijft voorlopig vastzitten

Man die kind in water gooide in Almelo blijft voorlopig vastzitten
Man die kind in water gooide in Almelo blijft voorlopig vastzitten © Getty Images / EduardHarkonen
De man (37) die in psychose een 7-jarig jongetje in het water zou hebben gegooid in Almelo, blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank vanmiddag besloten. Het incident gebeurde in november bij het Marktplein, in het centrum van de stad.
De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om zijn cliënt tot de inhoudelijke behandeling vrij te laten. Hij vindt dat het te lang duurt voordat er een rapport van gedragsdeskundigen ligt. De verdachte zou niet meer psychotisch zijn, bovendien houden familie en vrienden hem goed in de gaten, aldus de advocaat. 

'Mijn haven beschermen'

Tijdens een eerdere zitting werd duidelijk dat de man al langer last van psychoses had. Toen hij vorig jaar het jongetje en zijn ouders zag lopen, kwam de behoefte boven om 'zijn haven te beschermen'. De man greep het jongetje en smeet hem in de nieuwe waterpartij in het centrum van Almelo.

De vader van de jongen belandde samen met de 37-jarige in het water, terwijl ook zijn moeder het water in sprong om haar zoon te redden. Omstanders haalden iedereen uit het water. 

De rechtbank besloot dat de man nog niet vrij kan komen omdat er nog helemaal niets vaststaat over zijn huidige toestand. Ook is niet vast te stellen of het vangnet van familie en vrienden voldoende zekerheid geeft om kans op herhaling te voorkomen. 

Verbindingsproblemen

De rechtszaak verliep overigens stroef door verbindingsproblemen tussen de rechtbank en de gevangenis in Zwolle. De verdachte woonde de zitting bij vanuit de gevangenis, maar het lukte niet om een geluidsverbinding te maken. Uiteindelijk werd de zaak ruim anderhalf uur uitgesteld voor een nieuwe poging. Die lukte. 

De verdachte zit nu vast op een psychiatrische afdeling in de Zwolse gevangenis, maar wil liever overgeplaatst worden naar de Karelskamp in Almelo. Daar zit hij dichter bij zijn familie. De zaak gaat op 17 juli verder.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.