nieuws

Haaksbergse muziekverenigingen vrezen faillissement door financiële herstelplan gemeente

Haaksbergse muziekverenigingen vrezen faillissement door financiële herstelplan gemeente
Haaksbergse muziekverenigingen vrezen faillissement door financiële herstelplan gemeente © Getty Images / Furtseff
Het financiële herstelplan van Haaksbergen heeft mogelijk verregaande gevolgen voor culturele instanties. Het college van burgemeester en wethouders wil inzetten op sport, omdat er voldoende cultureel aanbod in omliggende gemeenten zou zijn. Zo worden Delden, Diepenheim en Ootmarsum genoemd, maar ook de bioscopen en theaters in Hengelo en Enschede. Muziekverenigingen vrezen faillissement als subsidies worden gekort.
De gemeente Haaksbergen kiest voor sport, zo staat in het herstelplan. Het dorp heeft verschillende voetbalclubs en tennisverenigingen, maar ook een atletiekvereniging, een handbalvereniging, een schaatsvereniging en verschillende clubs voor binnensporten.
De laatste jaren is flink geïnvesteerd in de sportclubs. De atletiekbaan heeft een opknapbeurt gehad, kunstgrasvelden zijn vervangen en de hockeyclub heeft dankzij garantstelling van de gemeente een waterveld aan kunnen leggen.

'Cultuur niet te vergelijken met sport'

In tegenstelling tot sportverenigingen hebben muziekverenigingen niet echt de mogelijkheid zichzelf te bedruipen, zegt Martin Vis, voorzitter van de Haaksbergse Harmonie en één van de oprichters van de Stichting Muziekonderwijs Haaksbergen.
"Als Harmonie kunnen wij niet elke drie jaar onze uniformen vervangen omdat er een ander sponsorlogo op moet, daar zijn ze veel te duur voor. We hebben geen veld waar we borden naast kunnen hangen. Als Harmonie zijn we al blij dat er een sponsor is die zorgt voor broodjes en frisdrank voor de muzikanten."
Voor de gemeente is het muziekonderwijs een kostenpost van ongeveer 100.000 euro. In 2020 kregen elf muziekinstanties subsidie, met bedragen van 150 euro tot 67.500 euro. Stichting Muziekonderwijs Haaksbergen krijgt het grootste bedrag.

Einde verhaal

In de nieuwe plannen van het college wordt weliswaar geen vast bedrag aan bezuinigingen genoemd, maar het maximale bedrag komt overeen met de bedragen zoals deze dit jaar zijn uitgekeerd en worden ook volledig meegerekend in de nieuwe plannen.
Voor de Haaksbergse Harmonie zou het zonder subsidie einde verhaal zijn, zegt de vereniging. De Harmonie verzorgt de muziek bij onder meer de sinterklaasintocht en de avondvierdaagse, de schuttersfeesten, Koningsdag en tijdens de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.
Uiteindelijk geeft de gemeenteraad op 17 juni een klap op het voorstel. Als de raad akkoord gaat, verwacht het college ook goedkeuring van de provincie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.