Wat is de waarde van water?

Tegenwoordig zijn we allemaal bezig met duurzaamheid; het scheiden van ons afval, er is zonne- en windenergie. Maar water lijkt hierbij te worden vergeten. Hebben we in de toekomst nog wel genoeg drinkwater bijvoorbeeld? In de documentaire ‘De waarde van water’ wordt uitgelegd waarom water, en vooral drinkwater, zo belangrijk is. Kijk mee op dinsdag 26 mei om 17.30 uur.

Ondanks de lange droge periodes van de afgelopen jaren, lijken we te beschikken over een onuitputtelijke hoeveelheid drinkwater. Maar zelfs in het waterrijke Nederland is dat niet het geval. Het winnen van het water is een langdurig proces en door de recente droge zomers komt de voorraad in het geding. Hoe houden we genoeg drinkwater in de toekomst?

Waterspecialist Sander Uittenbosch legt het proces uit van regenwater naar drinkwater en hoe lang dat duurt. Wat betekenen die droge zomers voor de watervoorraad? Met weinig neerslag kan droogte een serieus probleem worden. En een kwartiertje de tuin sproeien kost al snel 100 liter gezuiverd drinkwater.

Schoner grondwater en afvalwaterzuivering
Boer Erik Rensen uit Holten draagt bij aan schoner grondwater door zijn koeien op andere tijden in het jaar in de wei te laten grazen. We nemen een kijkje op zijn bedrijf. Waterpionier Marien Abspoel, van het ecologische buurtschap Oosterwold in Flevoland laat de grote vijver op hun terrein zien. Hier bergen zij regenwater voor droge periodes. Ook zuiveren ze hierin hun afvalwater van de huishoudens.

Kortom: veel tips om nog beter met ons water om te gaan!

De documentaire De Waarde van Water wordt uitgezonden door verschillende regionale omroepen en is mede mogelijk gemaakt door Drinkwaterbedrijf Vitens. Je ziet hem bij RTV Oost op dinsdag 26 mei om 17.30 uur. De uitzending wordt elk uur herhaald. Gemist? Terugkijken kan via rtvoost.nl/tv/gemist

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Groen Overijssel Persberichten Meer
Deel dit artikel: