nieuws

Politie houdt twee tieners uit Zwolle aan op verdenking van betaalverzoekfraude

Politie doet onderzoek naar betaalverzoekfraude
Politie doet onderzoek naar betaalverzoekfraude © RTV Oost / Kevin Drieze
De politie heeft twee tieners uit Zwolle aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij betaalverzoekfraude. De zaak kwam aan het rollen nadat een slachtoffer een advertentie had geplaatst op Marktplaats en er via een betaal-linkje tweemaal een bedrag van zijn rekening werd afgeschreven.
Het slachtoffer bood in januari van dit jaar een product aan op Marktplaats. De verdachten deden zich voor als geïnteresseerde kopers. Zij stuurden een betaal-linkje naar het slachtoffer met de vraag of de verkoper eenmaal drie cent wilde overmaken aan de kopers. De kopers lieten weten eerder opgelicht te zijn en wilden daarom even een extra check doen bij verkoper.
Het verhaal was een truc om de bankgegevens van het slachtoffer te achterhalen en toegang te krijgen tot internetbankieren. Vervolgens werden diverse bedragen afgeschreven van de rekening van het slachtoffer.
De verdachten deden zich later ook voor als verkopers op Marktplaats, maar leverden vervolgens geen artikelen aan kopers die daarvoor wel betaalden.
 
Na uitgebreid onderzoek heeft het politieteam Zwolle vandaag twee tieners in de leeftijd van 16 en 17 jaar uit Zwolle aangehouden. Zij worden verdacht van identiteitsfraude en oplichting. De tieners zitten op het politiebureau voor verhoor. Het onderzoek gaat verder.
De politie waarschuwt voor het fenomeen betaalverzoekfraude. Fraude met betaalverzoeken komt steeds vaker voor, ook onder jongeren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.