nieuws

Enexis vraagt bijna 100 miljoen euro aan provincie Overijssel

Stroomkabels bij elektriciteitscentrale Harculo
Stroomkabels bij elektriciteitscentrale Harculo © RTV Oost / Rogier van den Berg
Netbeheerder Enexis heeft de provincie om een lening van 98,4 miljoen euro gevraagd om de capaciteit van haar elektriciteitsnetwerk fors uit te breiden en te versterken. Die moet ervoor zorgen dat er met name windmolens en zonneprojecten op dat netwerk kunnen worden aangesloten.
Enexis is de zogeheten 'netbeheerder' (vroeger Essent) die in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland de energiedistributie regelt. Het bedrijf moet de komende jaren miljarden investeren om alle zonne- en windenergie te kunnen transporteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om transformatoren, dikkere leidingen en het versterken van hoofdstations. Voor Overijssel staat alleen al dit jaar een investering van 162 miljoen euro gepland. 

Enexis wil 500 miljoen euro

Voor deze investering vraagt Enexis haar aandeelhouders een lening van in totaal 500 miljoen euro. Dat bedrag moet dan naar rato van het aandelenbezit door de provincies en gemeenten worden betaald. Omdat Overijssel 19,8 procent van de aandelen bezit, zou dat een lening van 98,4 miljoen euro zijn. Overigens, een bedrag dat Overijssel riant kan betalen met een banksaldo dat richting 1,5 miljard euro gaat. 
Door deel te nemen aan deze lening draagt de provincie ook bij aan de uitvoering van het Klimaatakkoord. Voldoende netcapaciteit is een belangrijke randvoorwaarde voor de realisatie van de regionale energiestrategieën, die door 'RES West Overijssel' en 'RES Twente' onlangs zijn aangeboden aan Provinciale Staten. 

Lenen levert provincie geld op

Met de aandeelhouderslening hoeft Enexis geen duurdere leningen op de kapitaalmarkt af te sluiten. Daarmee blijven de kosten voor de netinvesteringen beperkt voor de netbeheerder en inwoners. Bijkomend voordeel voor de provincie is dat het lenen aan Enexis meer rente oplevert dan het zogeheten schatkistbankieren, want de rente is zo ongeveer nihil. 
Limburg heeft intussen besloten tot een lening van ruim 80 miljoen, Drenthe besloot vandaag 11,9 miljoen te lenen aan Enexis. Volgende week dinsdag besluit het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel over de lening. De kans is groot dat die akkoord gaat, aangezien andere provincies ook al akkoord zijn. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.