nieuws

Horeca snoeihard over versoepeling: "Kunnen net zo goed dichtblijven"

"Het is niet best." Met die woorden zette Berto Mulder de televisie uit na de persconferentie over de coronamaatregelen. Mulder is bestuurslid bij de Overijsselse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland, en heeft geen goed woord over voor de versoepeling die is aangekondigd: "De onzekerheid is alleen maar erger geworden."
Mulder zit teleurgesteld aan de bar van café De Kleine Burgemeester, aan de rand van de binnenstad van Hengelo. Hij mag weer open, over een kleine twee weken. Dat klinkt mooi, maar het maakt volgens hem weinig verschil ten opzichte van dichtblijven.

'Niet te doen'

"Ik denk dat het voor sommige eigenaren beter is helemaal niet open te gaan", legt hij uit. "Door de anderhalvemeterregel kan je maar zo'n dertig procent van je capaciteit gebruiken. Ondertussen moet je als politieagent rondlopen, een gesprek voeren met mensen voordat ze binnenkomen, toiletten continu schoonmaken. Dat is eigenlijk niet te doen."
"Een café is leuk voor de reuring in de binnenstad", vervolgt de uitbater. "Maar ondernemers moeten ervan leven, dus er moet omzet gegenereerd worden. Dat red je niet als je maar dertig of veertig procent van je capaciteit mag gebruiken. Je betaalt voor ieder personeelslid en voor iedere vierkante meter."
Mulder gooit de tap op 1 juni in ieder geval weer open, onder het motto 'kiek'n wat wordt'. Al heeft hij er weinig vertrouwen in: "Ik denk dat de praktijk zal uitwijzen dat het een drama wordt."

Versoepeling voor horeca

De horeca is sinds 15 maart gesloten, maar op 1 juni (om 12.00 uur) mogen de deuren weer open, onder voorwaarde dat gasten op anderhalve meter afstand blijven. Dit geldt niet voor mensen die bij elkaar in huis wonen. 
Op terrassen mag er worden bediend, maar een restaurantbezoek binnen kan alleen op reservering. Daar zijn maximaal dertig personen toegestaan, exclusief personeel. Eigenaren moeten vooraf een 'checkgesprek' met gasten voeren. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.