Europarlementariër Schreijer-Pierik kritisch op plannen verduurzaming landbouw

"Hebben we straks voedsel ‘van boer tot bord’ of vooral een enorm tekort aan voedsel, financiën en meststoffen?” Met die woorden reageert CDA-Europarementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde op de bekendmaking van de plannen van de Europese Commissie om de biodiversiteit in Europa te stimuleren. "Een onderbouwd verdienmodel voor het behoud van boerenfamilie- en gezinsbedrijven ontbreekt in deze strategie."

Eurocommissaris Timmermans presenteerde vandaag zijn plannen voor verduurzaming van de landbouw, de Boer tot Bord-strategie. De voorstellen vormen een belangrijk deel van de Green Deal, het project van vicevoorzitter Frans Timmermans om Europa in 2050 klimaatneutraal te krijgen.

Schreijer-Pierik waarschuwt voor de EU-doelstelling om boven op de bestaande 26 procent nog eens vier procent van het Europese landoppervlakte tot wettelijk beschermde natuurgebieden te verklaren.

Agrarisch natuurbeheer

"Het kabinet mag absoluut niet akkoord gaan met de aanwijzing van nóg méér Natura 2000-gebieden in Nederland. De stikstofcrisis heeft geleerd welke gevolgen Natura 2000 heeft voor bedrijven en burgers. Laten we kiezen voor meer agrarisch natuurbeheer met een daaraan verbonden marktconforme beloning voor ecosysteemdiensten geleverd door boerenfamilie- en gezinsbedrijven." 

De Europese Commissie ziet een grote rol weggelegd voor de biologische landbouw. Die vorm van landbouw moet worden doorontwikkeld en gestimuleerd. Over tien jaar moet een kwart van de totale landbouwgrond in Europa gebruikt worden voor biologische landbouw. Over tien jaar moet onder meer het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen met de helft verminderd zijn. Het gebruik van kunstmest moet in 2030 met twintig procent zijn verminderd.

'Hoe?'

Volgens Schreijer is naast het ‘wat en hoeveel’, vooral het ‘hoe’ van belang. "Gaat de Europese Commissie met de lidstaten gangbare boeren straffen of stimuleren om over te schakelen naar biologische landbouw, om de doelstelling te bereiken?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: