Nieuws

Doe mee met je AOW: 65-plussers steunen cultuursector met vakantiegeld

65-plussers steunen de cultuursector met AOW-vakantiegeld
65-plussers steunen de cultuursector met AOW-vakantiegeld © Concordia
In het Financieele Dagblad en de Volkskrant prijkte vanochtend een grote advertentie: 'Doe mee met je AOW, steun de culturele sector met (een deel van) het vakantiegeld'. Een van de ruim tachtig AOW'ers die het landelijke burgerinitiatief om de cultuursector financieel te steunen tekende, is Haje Nordbeck uit Boekelo. "De cultuursector is hard getroffen, nu willen wij iets terugdoen."
"Ik behoor tot een kerngezonde risicogroep waar de jongere generaties op dit moment het een en ander voor moeten laten", legt Nordbeck de actie uit. "Er zijn veel offers gebracht, ook in de cultuursector. We willen daarom iets terugdoen en hopen op deze manier een steentje te kunnen bijdragen."

Zzp'er

Natuurlijk, weet Nordbeck, zijn er veel meer sectoren die het nu zwaar te verduren hebben in deze coronacrisis. "Maar bij cultuur was er al langere tijd sprake van verschraling. Toen kwam daar ook nog eens corona overheen. Mijn hoop is dan ook dat het geld vooral naar de zzp'ers zal gaan."
"Er zit heel veel geld bij de instellingen, maar de mensen die op het podium staan, zijn toch vaak zzp'er. Het zijn mensen met die losse contracten die nu het hardst worden getroffen. Daar zou ik zelf wel een lans voor willen breken."

'Paar miljoen'

Waar het geld daadwerkelijk naartoe gaat, bepaalt het Prins Bernhard Cultuurfonds. Die zullen de giften innen, oormerken en toekennen aan alle geselecteerde culturele initiatieven.
Nordbeck durft geen uitspraken te doen over het totaalbedrag dat opgehaald wordt de komende maand, maar hij hoopt 'op een paar miljoen euro'. Dat betekent waarschijnlijk wel dat minister Van Engelshoven het bedrag moet verdubbelen. Daarover is nog niets duidelijk.

Alle kleine beetjes

Dat de actie is opgestart door cultuurliefhebbers, staat vast. Nordbeck zelf is toezichthouder bij een Enschedees theatergezelschap en een bigbandorkest. Daarnaast is hij een 'actieve cultuurbezoeker en een amateurmuzikant'.
Maar het vakantiegeld is voor veel mensen, zeker voor ouderen die volledig afhankelijk zijn van de AOW, toch een fijn extraatje dat wat ruimte geeft. Is een donatie dan alleen voor mensen met een dikke portemonnee? "Nee hoor", benadrukt Nordbeck. "Een klein deel van je vakantiegeld storten kan ook. Alle beetjes helpen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.