nieuws

Drukte vanwege het Suikerfeest: 'Baklava moet dansen'

Zaterdagavond wordt de ramadan afgesloten met het Suikerfeest. En dat betekent drukke dagen voor de islamitische slagers, supermarkten en bakkers.
Achmed Duran van Anteplioglu Baklavalari aan de Nieuwstraat in Almelo werkt vanaf vanochtend door tot morgenavond. 24 uur per dag en zonder zelf overdag te eten, want hij doet ook mee aan de ramadan: “Ramadan is meer dan alleen niet eten en drinken. Je moet ook de armoede voelen door de honger en een belangrijk thema van de ramadan is ook het geven aan anderen.”

Omzet weer goed maken

Vandaag en morgen maakt Duran samen met zijn personeel ruim 500 kilo baklava. Naast de zaak in Almelo heeft hij ook in Enschede een zaak: “We voelen de coronacrisis wel. We zijn een luxe zaak, meer een patisserie, en de mensen komen nu niet. Hopelijk maken we de omzet weer goed door het Suikerfeest.”
Achmed Duran aan het werk
Achmed Duran aan het werk © RTV Oost
Fotograaf: RTV Oost
Duran is nu druk met een baklavari met veel pistache erin. Na de pistache gezeefd te hebben strooit hij het nu voorzichtig over een dunne laag deeg: “Dit is de sarma, de lekkerste baklavari. Deze is door de pistache wel veel machtiger.”

Dansen

Nadat de baklavari in de oven is geweest komt het belangrijkste, er moet suikerwater over de gloeiende baklavari: “Luister, dit moet je horen. De baklavari moet dansen door het water.”
Na twee dagen hard werken is het ook voor Duran feest: “Het Suikerfeest begint zaterdagavond en duurt tot dinsdag. Ik ga zeker genieten na een maand overdag niks gegeten en gedronken te hebben.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.