Nieuws

Schippers Hollandsche Zeilvloot starten petitie voor noodfonds vanwege corona

Historische schepen kunnen niet met passagiers varen door coronaregels
Historische schepen kunnen niet met passagiers varen door coronaregels © RTV Oost
Schippers van de Hollandsche Zeilvloot zijn een petitie gestart voor een noodfonds om de omzetschade door de coronamaatregelen te compenseren. De sector vreest dat veel ondernemers van de zogenoemde bruine vloot failliet gaan, omdat er niet gevaren mag worden met groepen. "Dit varend erfgoed mag niet ten onder gaan", stellen ze in de petitie.
De petitie is bedoeld voor de financiële steun aan vierhonderd historische zeilschepen. De teller staat vrijdagochtend op 2.160 mensen die de petitie hebben ondertekend. Volgens de schippers zijn maatregelen van de regering noodzakelijk om te voorkomen dat de Nederlandse historische zeilvloot voorgoed verdwijnt.

Anderhalve meter niet te doen aan boord

De historische schepen van de Hollandsche Zeilvloot nemen normaal gesproken groepen mee van twintig, dertig soms bijna veertig man voor een weekend of week varen. Onder de klanten zitten veel scholen, vriendengroepen en bedrijven. De schepen mogen nog niet varen, omdat de regels voor anderhalve meter lastig te hanteren zijn en er aan boord gezamenlijk sanitair is.
De bruine vloot kent thuishavens in onder meer Kampen, Zwartsluis en Blokzijl. De schippers halen hun inkomsten voornamelijk uit zeil-arrangementen. Dat ligt nu helemaal stil.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.