Provincie wil doorpakken met verbreden N35: "Genoeg onderzoek gedaan"

De N35 is de afgelopen jaren drukker geworden en die drukte neemt alsmaar toe. Dat blijkt uit verkeersonderzoek naar de weg, uitgevoerd door het Rijk en de provincie Overijssel. Gedeputeerde Bert Boerman heeft zijn conclusies getrokken: hij wil de weg verbreden en de snelheid verhogen. Liever vandaag dan morgen.

Het verkeer tussen Wijthmen en Nijverdal is de afgelopen jaren met 25 procent toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek. En die ontwikkeling zet ook in de toekomst door; het aantal voertuigen van nu, gemiddeld 19.000 per etmaal, stijgt naar 24.000 tot 29.500 voertuigen per etmaal in 2040.

"Er is genoeg onderzoek gedaan en de uitkomsten zijn helder", zegt Boerman. Hij wil tussen Wijthmen en Nijverdal twee keer twee rijbanen, een maximumsnelheid van 100 en ongelijkvloerse kruisingen.

Tien jaar voorbereidingstijd

De tijd dringt, zegt de gedeputeerde. "Door het ontwerpen en voorbereiden duurt het ruim tien jaar voordat de schop daadwerkelijk de grond in kan. Dus als we nu niet starten, staat het verkeer straks stil op de N35."

Volgens de provincie is de weg van groot economisch belang voor de verbinding tussen Zwolle en Twente met het Duitse achterland. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen concrete afspraak met de provincie gemaakt over de planning en financiering van het project.

De globale kosten worden nu geraamd op 475 tot 500 miljoen euro. Hoewel de N35 een Rijksweg is, wil de provincie zo'n 120 miljoen euro meebetalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
N35 Verbreed Provincie Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: