Nieuws

Coronacrisis gooit roet in het eten voor controle jaarrekening Staphorst

Het gemeentehuis in Staphorst
Het gemeentehuis in Staphorst © RTV Oost / Mark Bakker
Het accountantskantoor PWC kan geen controleverklaring van de jaarrekening 2019 van de gemeente Staphorst afgeven. Accountants kunnen hun werk niet afronden als ze het rapport over het integriteitsonderzoek naar wethouder Lucas Mulder niet hebben. Dat rapport is nog niet vrijgegeven.
Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) deed in opdracht van de Staphorster burgemeester en fractievoorzitters onderzoek naar aanleiding van aantijgingen tegen SGP-wethouder Lucas Mulder. Dat onderzoek is klaar en de resultaten liggen op de plank bij BING.

Fysiek

Maar het onderzoeksbureau geeft de bevindingen pas vrij als de gemeenteraad weer fysiek bij elkaar kan komen om erover te spreken. Dat kan door de coronacrisis niet. Zonder dat rapport kan PWC de jaarrekening niet goed controleren en dus ook geen controleverklaring afgeven.

Een belangrijk onderdeel van de wettelijke controle is namelijk het verkrijgen van zekerheid dat de jaarrekening van Staphorst geen afwijkingen bevat door fraude of fouten.

Gevolgen

"Graag vernemen wij tijdig het moment waarop verwacht wordt dat wij de beschikking kunnen krijgen over het rapport van BING, zodat wij onze controlewerkzaamheden zo goed mogelijk kunnen plannen", laat PWC in een brief aan het college van burgemeester en wethouders weten.
Een jaarrekening zonder controleverklaring heeft gevolgen voor de deadline die de gemeente van het ministerie van Binnenlandse Zaken moet halen. Op 15 juli moet de provincie de verklaring van PWC in haar bezit hebben. Die heeft als wettelijke taak om financieel toezicht te houden. PWC adviseert uitstel aan te vragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.