'Gesjoemel door vervoerder Keolis bij aanbesteding ov-concessie'

Het winnen van een aanbesteding in het openbaar vervoer in de IJssel- en Vechtstreek door vervoersbedrijf Keolis heeft deels op een frauduleuze manier plaatsgevonden. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money. Keolis zou hebben gesjoemeld bij de aanschaf van bussen.

Keolis won vorig jaar een aanbesteding met een waarde van 900 miljoen euro voor het openbaar busvervoer in delen van Overijssel, Gelderland en Flevoland. Maar de vervoerder zou zogenoemde side letters hebben bij een contract met onder meer de Chinese busbouwer BYD. Daarin staan geheime afspraken tussen partijen.

Die afspraken moesten ervoor zorgen dat  Keolis de aanbesteding binnen zou halen. De Chinese bedrijven zouden niet met boetes of rechtszaken worden geconfronteerd als ze hun leveringsgaranties over honderden elektrische bussen niet zouden nakomen. Onderdeel van de aanbesteding was dat de winnaar 'zero-emissie-vervoer' gaat leveren.

De documenten kwamen begin maart aan het licht en worden door zowel Keolis als ingehuurde adviseurs aangemerkt als 'frauduleus'. Van een directeur van Keolis staat een handtekening onder de side letters. De betreffende directeur is geschorst.

In een reactie schrijft Keolis op de eigen website dat niet alles volgens de regels is verlopen. "Keolis denkt onregelmatigheden te hebben ontdekt bij haar inschrijving op de aanbesteding IJssel-Vecht en heeft de opdrachtgever hierover geïnformeerd. Keolis neemt afstand van ieder niet integer gedrag en zal passende maatregelen nemen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Overijssel Keolis Nieuws
Deel dit artikel: