nieuws

Roep na dodelijk ongeval: 'Hef onbewaakte overwegen sneller op of beveilig ze beter'

De trein die in botsing kwam met de trekker
De trein die in botsing kwam met de trekker © Ginopress
Het opheffen van onbewaakte overwegen op het spoor moet echt sneller. Dat zegt de Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC) na het treinongeval bij het Drentse Hooghalen, dat vrijdag een 58-jarige machinist uit Hardenberg het leven kostte.
Een passagierstrein botste vrijdagavond op een onbewaakte overweg op de oplegger van een tractor. De machinist uit Hardenberg overleed ter plaatse. De bestuurder van de tractor bleef ongedeerd, in de trein raakten twee passagiers lichtgewond.

Klemmend beroep

De bond doet 'een klemmend beroep' op staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) om haast te maken met de aanpak van overwegen zonder spoorbomen, bellen en lichtsignalen.
"Eventuele bestuurlijke problemen met gemeenten, provincies, lokale grondeigenaren en rechthebbenden moeten nog sneller worden opgelost."

Dwingend optreden
Als dat mogelijk en nodig is, moet Van Veldhoven dwingend optreden, vindt de VVMC. "Alles om meer dodelijke slachtoffers en leed te voorkomen."
In Nederland zijn nog 159 onbewaakte spoorwegovergangen, vaak bij onverharde wegen. Spoorbeheerder ProRail is al jaren bezig om ze op te heffen of beter te beveiligen met bellen en lichtsignalen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.