Nieuws

Gaat mijn weerstand achteruit door de hygiënemaatregelen en kan ik op vakantie? Vind hier alle antwoorden over corona

Coronavirus
Coronavirus © Getty Images
Op deze pagina vind je vragen en antwoorden over Covid-19. De vragen zijn gesteld door onze kijkers en luisteraars en de antwoorden worden gegeven door deskundigen van GGD Twente. Staat jouw vraag er niet tussen, maar wil je wel een antwoord van de GGD? Mail dan naar vraag@rtvoost.nl. Dan vind je zo snel mogelijk jouw antwoord hier terug. 

Klachten

Kun je corona hebben zonder koorts?

“Ja, dat horen we ook wel van patiënten”, vertelt Judith Keizers van de GGD. “Dat is ook de reden waarom de overheid zegt om bij milde klachten ook thuis te blijven.”

Veroorzaakt corona spierpijn in armen en benen?

Ja, dat kan. Mensen die corona hebben, hebben vooral last van hoesten, niezen en koorts, maar je kunt ook hoofdpijn hebben, moe worden, benauwd zijn en spierpijn hebben. Eigenlijk zijn de klachten van corona vergelijkbaar met de klachten van griep. Wat ook nog weleens voorkomt is smaak- en reukverlies. Dat hoort bij een virusinfectie en dat kan dus ook bij corona voorkomen.

Kun je positief testen op corona en geen klachten hebben?

Dat is mogelijk. “We zien dat bij heel veel infectieziekten”, zegt Judith Keizers van de GGD. “Ook bij pfeiffer komt dit voor. Wat we wel weten is dat als je soms heel goed teruggaat naar het moment dat je corona had, je waarschijnlijk wel wat lichte klachten hebt gehad. Toen realiseerde je je waarschijnlijk niet dat het Covid-19 was.”

Hoelang blijft het virus in je lichaam?

In ieder geval zolang je klachten hebt. Dat is al duidelijk, maar het virus kan ook nog wat langer in je lichaam blijven zitten. Namelijk vier tot veertien dagen nadat je je alweer beter voelt. Of je al die tijd dan ook nog besmettelijk bent, is nog de vraag. Daar wordt onderzoek naar gedaan.

Besmetting

Van hoeveel virusdeeltjes loop je het virus op?

Op deze vraag is nog geen goed antwoord te geven, omdat er nog veel onbekend is over het virus. Van sommige virussen is dit wel bekend, maar van corona dus nog niet.

Kun je als je corona hebt gehad opnieuw besmet raken?

Op deze vraag is nog geen antwoord te geven. Inmiddels weten we wel dat sommige mensen die corona hebben gehad antistoffen hebben aangemaakt, waardoor ze waarschijnlijk (tijdelijk) bestand zijn tegen het virus. Maar ook voor deze vraag geldt dat er nog geen eenduidig antwoord op te geven is. Judith Keizers van de GGD laat weten: “Het ligt er ook aan of je heel ziek bent geweest of niet. Als je niet zo ziek bent geweest, maak je minder antistoffen aan waardoor je het virus waarschijnlijk ook weer sneller op kunt lopen.”

Als iemand rook jouw kant op blaast, ben je dan besmet?

Als diegene niet aan het hoesten is waardoor druppeltjes meekomen, dan hoeft dat niet per se een gevaar te zijn.

Kun je besmet raken als je als wandelaar, hardloper of fietser iemand passeert?

Als je de anderhalve meter afstand houdt, zit je veilig. De druppeltjes vocht van het hoesten of niezen blijven niet heel lang in de lucht zweven en op anderhalve meter zit je dus goed. Als je op pad gaat moet je wel om je heen kijken of andere mensen jou ook zien. Let op wat andere mensen doen.

Is het zorgwekkend dat het weer drukker wordt op straat met het mooie weer? Oftewel: is het wel zo handig om er op uit te trekken?

Het is nog steeds de bedoeling dat je zoveel mogelijk thuis blijft. Ga er niet op uit als dat niet nodig is. Op zich hoeft het niet per se erg te zijn dat het wat drukker wordt op straat, als mensen maar de anderhalve meter afstand houden. Ga ook zeker niet met meer dan drie mensen tegelijk op pad. Als iedereen dat doet, hoeft het niet heel erg te zijn dat het wat drukker wordt op straat. Maar is het handig? Nee, je maakt het elkaar wel moeilijker om ervoor te zorgen dat de maatregelen nageleefd kunnen worden. Gebeurt dat niet, dan worden weer meer mensen ziek en zijn we 'verder van huis'. Gebruik je gezond verstand. Ben je ergens waar het druk is en je hoeft daar niet te zijn, draai om.

Waar moet ik rekening mee houden als iemand is overleden aan corona?

Het advies is om je handen na afloop te wassen als je de overleden persoon hebt aangeraakt. Heb je meer vragen over dit onderwerp, overleg dit dan met de betreffende begrafenisondernemer. Die kan je over dit onderwerp meer vertellen.

Als je ooit de Hongkonggriep hebt gehad, ben je dan ook immuun voor Covid-19?

Helaas, de Hongkonggriep was een influenzavirus en dat is een ander virus dan corona.

Is zwemwater veilig?

Uit onderzoek blijkt dat in water waar voldoende chloor in zit, dus in zwembaden, het veilig is om te zwemmen. Maar je moet dan wel voor het zwemmen en na afloop douchen. Je moet wel zorgen voor voldoende afstand.

Kan het virus zich verspreiden via (spoel)water waarin glazen omgespoeld worden in restaurants of cafés?

Het virus verspreidt zich niet door (kraan)water. Bovendien wordt in spoelwater zeep toegevoegd, dus de kans is heel erg klein dat het virus zich via deze weg verspreidt.

Welke mensen raken nu over het algemeen nog besmet met de huidige maatregelen? Zijn dat thuiswerkers, ouderen of mensen die niet thuis kunnen werken?

Dat is lastig om te beantwoorden, omdat we niet van iedereen weten of hij/zij corona heeft (gehad).

Kan ik besmet raken door het passen van kleding in een winkel?

Die kans is heel klein. Het virus overleeft niet goed op kleding en dergelijke materialen. Het blijft natuurlijk wel belangrijk om vaak je handen te wassen.

Kan een gelaryngectomeerde (iemand zonder strottenhoofd) ook besmet raken met het coronavirus?

Zij hebben evenveel kans op besmetting als alle andere volwassen. Het virus nestelt zich voornamelijk op de slijmvliezen in de neus- en keelholte en bij een gelaryngectomeerde zijn de slijmvliezen nog steeds aanwezig.

Besmetting via oppervlakten

Kun je besmet raken door aanraking of het vastpakken van oppervlakten, zoals deurklinken en mobiele telefoons?

Volgens het RIVM is de kans klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakten zoals post, pakketjes of een bos bloemen aanraakt. Maar, zo zegt het RIVM ook, op dit gebied is nog veel onduidelijk. Zo weten we inmiddels dat Covid-19 wel een tijdje kan overleven op materialen. Hoelang dat is, weten we nog niet precies en verschilt per materiaal. De hoeveelheid van het virus dat via een ziek persoon op een oppervlak terechtkomt zal ook sterk verschillen.
Terug naar de vraag: kun je corona oplopen door aanraking van oppervlakten? Ja, dat kan dus wel. Maar de belangrijkste besmettingsroute blijft nog altijd de overdracht via druppels door niezen, hoesten en via de handen.
De boodschap is dan ook om vooral zelf erg voorzichtig te zijn. Was je handen zo snel mogelijk na aanraking van materialen of spullen die ook door anderen aangeraakt worden en vermijd zoveel mogelijk het contact tussen je handen en je gezicht. Dan is de kans klein dat je ziek wordt.

Besmetting via dieren

Kun je besmet raken door contact met (huis)dieren?

Ondanks dat het virus in China van een dier naar een mens is verspreid, gaat het RIVM ervan uit dat in Nederland geen verspreiding plaats kan vinden van een dier op een mens.
Maar nu denk je misschien ‘in China is het wél gebeurd’. Daar moet de volgende kanttekening bij geplaatst worden: de omstandigheden zijn daar anders dan in ons land. In Azië zijn markten een plek waar veel diersoorten levend bij elkaar zijn. Daardoor is het makkelijker dat virussen van dier op dier of van dier op mens kunnen overspringen. Door mens-op-mens-besmetting heeft het virus zich vervolgens verder verspreid.
En hoe zit het dan met besmetting van mens op dier? Op de website van het RIVM staat dat , hoewel de kans erg klein is, jouw hond, kat of ander gezelschapsdier wel besmet kan raken met het coronavirus. Het is daarom verstandig om intensief contact met jouw huisdieren te vermijden als je (waarschijnlijk) besmet bent met het virus. Dat betekent dat je je niet moet laten likken en knuffels even achterwege moet laten. Aaien mag wel.

Kun je corona krijgen als je geprikt bent door een mug?

Nee, corona loop je op via druppeltjes van hoesten of niezen. Via een mug kan het dus niet overgedragen worden.

Besmetting via voedsel

Kun je het virus oplopen via voedsel?

Nee, zegt het RIVM. Covid-19 heeft een dier of mens nodig om te overleven en te groeien. Dat kan dus niet via voedsel. Geen zorgen dus als je een biefstuk bij de slager koopt of een pizza laat bezorgen.

Testen

Waarom werd ik tot nu toe niet getest?

Vanaf 1 juni 2020 kan iedereen in Nederland met klachten getest worden. Maar waarom kon dat eerder nog niet? Omdat materialen, zoals beschermingsmiddelen, die nodig zijn voor het afnemen van testen zeer schaars zijn. Ook zijn veel personen nodig om de testen af te nemen, te vervoeren, te analyseren en om de uitslagen door te geven. Kortom: allemaal redenen om zorgvuldig met de testcapaciteit om te gaan.
Tot 1 juni werden de volgende mensen getest:
zorgmedewerkers die kwetsbare groepen verzorgen, mits ze klachten hebben;
medewerkers en kinderen in basisonderwijs, speciaal (basis)onderwijs en kinderopvang
mensen van 70 jaar of ouder;
mensen van 18 jaar of ouder met onderliggende aandoeningen, zoals chronische hartaandoeningen, afwijkingen en stoornissen aan de luchtwegen en longen, diabetes, ernstige nieraandoeningen of ernstige afweerstoornissen;
mensen met ernstige gedragsproblemen die in een instelling verblijven;
mensen met lichamelijke beperkingen die een grote zorgbehoefte hebben;
mensen met klachten die in een huis wonen met mensen uit de risicogroep.
Hoelang duurt het voordat de testuitslag binnen is?
Het streven is om binnen 24 uur na de testafname de uitslag bekend te maken. In het weekend kunnen deze tijden afwijken.

Hoe werkt de teststraat van de GGD?

Mensen krijgen vooraf een uitnodiging om naar de teststraat te komen. In de uitnodiging staat een tijdsperiode vermeld waarop je welkom bent. Je gaat in je eentje in de auto naar de 'drive-in'/teststraat. Daar zet je de auto stil op de aangegeven plek, je blijft zitten, maar zet je benen uit de auto. Nu kan een medewerker jouw testen.

Mag je ook op de fiets door de teststraat van de GGD?

Dat mag, hoewel je bij de GGD in Twente niet met de fiets de teststraat in kunt. Je mag wel op de fiets naar de locatie toekomen, maar dan moet je lopend door de teststraat. Dat is als je erg ziek bent trouwens niet aan te raden. De teststraat bevindt zich namelijk op de vierde verdieping van de garage en dat is best een stukje lopen.

Kan ik mezelf testen op corona, bijvoorbeeld door online een test te kopen?
Op dit moment zijn er nog geen betrouwbare zelftesten in o mloop, dus het wordt afgeraden om testen online of via een andere weg te kopen. Het is vooral het belangrijkste dat je met klachten thuisblijft en als je koorts hebt en benauwd bent moet het hele gezin thuisblijven. Tot iedereen weer beter is. Als je een cruciaal beroep hebt, dan kun je overleggen met je werkgever of je misschien toch aan het werk kan/moet.

Wanneer is het mogelijk om te testen op antistoffen?

Momenteel lopen er twee grote onderzoeken op het gebied van antistoffen. Bloedbank Sanquin onderzoekt mensen die corona hebben (gehad). Die mensen krijgen een uitnodigingsbrief om mee te doen aan het onderzoek van de bloedbank. In dat onderzoek wordt nagegaan of mensen antistoffen opbouwen en zo ja, om hoeveel antistoffen dat gaat. Daarnaast is het RIVM ook bezig met een onderzoek, genaamd PIENTER. Ook voor dat onderzoek wordt nagegaan of mensen antistoffen opbouwen. Hieraan doen zesduizend mensen mee. Wanneer daadwerkelijk getest kan worden op antistoffen, is nog niet bekend.

Het virus

Is er een Chinese en een Italiaanse variant van het virus?

“Dat weten we nog niet”, vertelt verpleegkundige infectieziekten Judith Keizers. “Dat zou goed kunnen en daar wordt ook onderzoek naar gedaan, maar op dit moment hebben we daar nog niet genoeg bewijs voor.”

Hoe groot is de kans dat het virus weer terugkomt?

Daar is op dit moment nog geen goed antwoord op te geven. Dat het virus voorlopig nog niet weg is, is inmiddels wel duidelijk, maar het is niet zo dat het virus sowieso weer in de winter terugkomt.

Worden minder mensen ziek nu het warmer wordt?

Dat weten we nog niet, dat moeten we de komende tijd gaan ontdekken. Er zijn wel onderzoeken waaruit blijkt dat virus sneller doodgaat bij 20 graden of meer dan bij bijvoorbeeld 7 graden. Maar het is nog niet te zeggen of in de zomer minder mensen besmet raken.

Openbaar leven

Kan ik op vakantie of een familieweekend organiseren?

Ondanks dat veel (Europese) landen de grenzen weer opendoen voor buitenlanders, is het tot nu toe alleen mogelijk om naar het buitenland te reizen als dat echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor werk. Of landen de komende maanden ook toeristen toelaten is nog niet zeker. De ANWB heeft een reiswijzer van Europa op de website staan waarin per land te zien is waar je wel of niet op vakantie kunt. De meeste (Europese) landen besluiten begin juni of de grenzen opengaan voor toerisme.
In Nederland kun je natuurlijk ook vakantie vieren. Vanaf 1 juli is het mogelijk om het sanitair te gebruiken op campings en vakantieparken. Ook kun je in hotels, appartementen of vakantiehuisjes terecht. Wel moet je met mensen die niet tot jouw huishouden behoren anderhalve meter afstand bewaren.

Wanneer kunnen we weer wat meer buiten de deur gaan doen, zoals naar de sportschool of een bezoek aan het theater?

- Vanaf 11 mei: bezoek aan de bibliotheek.
- Vanaf 1 juni: drankje drinken op een terras, naar de bioscoop (max. 30 personen), uit eten of naar het café (max. 30 personen), een culturele instelling bezoeken (max. 30 personen), naar een museum.
- Vanaf 1 juli: sanitair wordt geopend op campings/vakantieparken.
- Vanaf 1 september: naar de sportschool en de sauna, bezoek aan een seksclub, naar een coffeeshop of het casino.
Voor alle activiteiten geldt dat zoveel mogelijk de anderhalve meter afstand gewaarborgd moet worden en dat je alleen op pad mag als je geen klachten hebt. Heb jij een vraag over een specifieke activiteit of een activiteit die hier niet genoemd is? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Bezoek

Mag ik mijn kleinkinderen bezoeken?

Sinds het nieuws naar buiten is gekomen dat kinderen waarschijnlijk bijna geen risico lopen en het virus nauwelijks overdragen, willen opa’s en oma’s graag weer hun kleinkinderen bezoeken en oppassen. Maar is dat verstandig, vragen zij zich in groten getale af? Volgens Liesbeth ter Braak van GGD Twente niet. “Er is nog veel onduidelijk over het besmettingsrisico van kinderen onder de 12 jaar, dus mijn advies aan de opa’s en oma’s is dan ook: doe het niet en blijf zoveel mogelijk thuis.”

Mag ik bij iemand op bezoek als ik gezond ben en hij/zij is ook gezond?

Voor iedereen in Nederland geldt dat je zo veel mogelijk thuis moet blijven en zo min mogelijk bezoek moet ontvangen. En als er mensen op bezoek komen, mogen dat niet meer dan drie mensen zijn en iedereen moet anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Wanneer is het weer veilig om iemand die corona heeft gehad te ontmoeten?

Als diegene 24 uur helemaal geen klachten meer heeft gehad. Dan mag hij/zij zelf ook weer naar buiten. Dan kun je dus weer contact met hem/haar hebben, maar houd daarbij wel de geldende maatregelen in acht.

Ik zit in de risicogroep, maar mijn huisgenoten zijn het zat om constant thuis te zitten. Hoe moeten zij met de regels blijven omgaan?

Helaas is het zo dat voor volwassen mensen de regels nog niet veranderd zijn, dus je moet nog steeds zoveel mogelijk thuis blijven en zo min mogelijk bij anderen op bezoek gaan. Het is saai, maar misschien kunnen je huisgenoten een wandeling maken of een stukje fietsen.

Kinderen

Gelden voor kinderen andere regels dan voor volwassenen?

Alleen voor kinderen onder de 12 jaar. Zij mogen in kleine groepjes buiten spelen onder toezicht van een ouder en zij kunnen vanaf 11 mei weer naar school. Wel geldt voor alle kinderen dat ze bij klachten thuis moeten blijven, zoveel mogelijk de anderhalve meter afstand moeten bewaren, vaak hun handen moeten wassen en in hun elleboog moeten hoesten/niezen.

Hoe kan het dat kinderen t/m 12 jaar minder vatbaar zijn voor corona?

Kinderen zijn niet minder vatbaar voor het nieuwe coronavirus, maar ze worden er minder ziek van. En omdat ze minder ziek worden, verspreiden ze het virus ook minder. Waarom dat precies is en hoe dat werkt, is nu nog niet bekend.

Hoe moeten ouders van kwetsbare kinderen met de nieuwe maatregelen omgaan?

Dat hangt ervan af wat er precies aan de hand is; hoe zit het precies met de gezondheid van je kind? Maar het is ook belangrijk om te weten hoe de school omgaat met de nieuwe regels. Hoe gaan zij dit praktisch inrichten? Overleg daarom met de arts van je kind en met de school om samen te bepalen of het voor jouw kind veilig is om naar school te gaan.

Als kinderen vanaf 11 mei weer naar de basisschool gaan en ook weer naar sport mogen, dan zijn er meer mensen op straat. Brengt dit extra risico's met zich mee?

Niet als mensen zich aan de regels houden. Het vraagt wel van mensen dat ze zich gedisciplineerd aan die regels houden. Houd anderhalve meter afstand en ga niet met het hele gezin samen op pad.
Wat is volgens jullie voor basisscholen de beste manier om met het coronavirus om te gaan als ze straks weer open zijn?
De basisscholen hebben daar samen protocollen voor gemaakt, dus zij weten hoe ze om moeten gaan met de maatregelen. Wil je daar meer informatie over hebben, neem dan contact op met de basisschool van uw kind(eren).

Werk

Wanneer kan ik mijn werk weer in de 'normale' vorm oppakken?

Vanaf 11 mei mogen mensen die een contactberoep hebben, zoals kappers, masseurs en nagelstilisten weer aan het werk. Vanaf deze datum zijn ook de medewerkers in het basisonderwijs, speciaal (basis)onderwijs en de kinderopvang weer volledig aan het werk.
Vanaf 1 juni gaan de terrassen, bioscopen (voor max. 30 personen), restaurants/cafés (voor max. 30 personen), culturele instellingen (voor max. 30 personen) en musea open, dus dan zullen de medewerkers in die sectoren hun normale werk weer meer oppakken. Vanaf die datum begint het voortgezet onderwijs ook weer.
Vanaf 1 september kunnen de medewerkers van sauna's, casino's, coffeeshops hun normale werk weer vervolgen. Ook mogen sekswerkers dan weer aan de slag.
Wel geldt voor alle beroepen dat zoveel mogelijk de anderhalve meter afstand aangehouden moet worden waar dat kan. Bijvoorbeeld anderhalve meter afstand tussen de kappersstoelen.
Twijfel jij over jouw beroep? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Ik werk met mensen met dementie en het is lastig uit te leggen aan deze doelgroep dat ze afstand moeten houden. Heeft de GGD tips?

Dat is een lastig verhaal. Het beste is om met je collega's, je leidinggevende en een gedragsdeskundige te kijken wat in jullie situatie het beste werkt. Veel instellingen hebben ook een deskundige op het gebied van infectiepreventie in dienst, dat is de aangewezen persoon om dit soort vragen aan voor te leggen. Maak je je zorgen over je eigen gezondheid? Neem dan contact op met de bedrijfsarts voor advies.

Ik moet werken, bijvoorbeeld in de kinderopvang, maar dat moest ik tot nu toe uitvoeren zonder beschermingsmiddelen. Is dat verstandig?

Op de website van de Rijksoverheid staat per beroep uitgelegd wat je wel of niet kunt doen. Mocht je je niet fijn voelen in het uitvoeren van jouw baan, dan kun je dit met je leidinggevende bespreken of contact opnemen met de bedrijfsarts. In sommige gevallen is dat misschien lastig en dan mag je contact opnemen met de GGD in jouw regio. Zij kunnen je dan wellicht een advies geven.

Ik moet werken, maar mijn huisgenoot behoort tot de risicogroep. Is het verstandig om dan naar mijn werk te gaan?

Dat is per situatie, werkgever en persoon verschillend. De GGD adviseert om in dat geval met je leidinggevende te bespreken hoe je je werk zo veilig mogelijk kunt doen. Wellicht kun je aangepaste werkzaamheden uitvoeren.

Ik werk in het buitenland/Ik zit voor mijn werk op zee, moet ik in quarantaine als ik weer thuis kom?

Dat hangt ervan af waar je bent geweest en wat je hebt gedaan. Kijk op nederlandwereldwijd.nl. Daar staat beschreven wat je moet doen als je weer thuis komt.

Hooikoorts

Moet ik met hooikoortsklachten, zoals niezen en verkoudheid ook thuisblijven?

“Als je hooikoorts hebt, herken je dat vaak heel goed omdat de klachten elk jaar hetzelfde zijn of elk jaar op hetzelfde moment komen”, zegt verpleegkundige infectieziekten Judith Keizers. “Dan weet je dus of het hooikoorts is en dan mag je de deur uit. Twijfel je, blijf dan binnen en houd je aan de regels die ook voor andere Nederlanders gelden.”

Cijfers

Waarom wordt niet benadrukt hoeveel mensen zijn hersteld?

“Als we dat willen weten, moet wij die mensen een tijd nadat ze hersteld zijn vragen hoe zij zich voelen”, legt verpleegkundige infectieziekten Judith Keizers uit. “Daar zijn wij wel mee bezig, maar dat kost veel tijd. Bovendien zegt het ook niet alles, want we weten niet van iedereen of ze corona gehad hebben. Er wordt maar een beperkte groep getest." Zie onder het kopje testen.

Waarom wordt er geen steekproef gehouden onder de Nederlanders om na te gaan hoeveel mensen besmet zijn of besmet zijn geweest?

Daar zijn we mee bezig, maar voor dat onderzoek is veel nodig”, legt de verpleegkundige uit. “Zoals laboratoria met genoeg testcapaciteit en beschermingsmaterialen. Zo’n onderzoek kost daarom tijd, maar daar zijn we zeker wel mee bezig. Misschien wordt niet iedereen getest, maar we gaan zeker achterhalen of mensen corona hebben gehad.”

In Denemarken nam het aantal coronapatiënten na openstelling van de scholen weer toe. Wat gebeurt er als dat in Nederland ook gebeurt?

De belangrijkste vraag is dan hoeveel mensen er besmet raken en hoeveel mensen daarvan in het ziekenhuis belanden. Op basis daarvan moeten maatregelen getroffen worden. Om dat goed in de gaten te kunnen houden, worden mensen die in het onderwijs of op een kinderopvang werken getest als ze klachten hebben. Doordat de GGD dus meer gaat testen, is beter in de gaten te houden hoeveel mensen corona hebben en daarop kan beleid gemaakt worden. Wat er in het geval van een toename precies gaat gebeuren, is nu nog niet te voorspellen.

Voorzorgsmaatregelen

Zijn medicijnen die de ziekteverschijnselen verhelpen niet beter om nu op in te zetten dan het zoeken van een vaccin?

Op beiden wordt ingezet, maar het is een hele zoektocht. Als je moet kiezen tussen voorkomen (door een vaccin) of genezen (door een medicijn) dan ga je natuurlijk liever voor een vaccin dat voorkomt dat mensen ziek worden.

Moeten kinderen ook een mondkapje in het openbaar vervoer dragen vanaf 1 juni?

Op de website van de Rijksoverheid staat dat alle reizigers een mondkapje moeten dragen, dus dat geldt ook voor kinderen.

Heeft het zin om je kleding op 60 graden te wassen?

Als je je echt ziek voelt en je niest of hoest veel op de plek van je elleboog in je kleding, dan kan het verstandig zijn. Op 60 graden gaat het virus dood, maar je kunt je kleding ook op 40 graden wassen en daarna in een warme droger stoppen. Ook dan gaat het virus dood. Bij mensen die niet ziek zijn en geen klachten hebben is dat geen algemeen advies.

Heeft het zin om mijn adem in te houden of mijn hoofd weg te draaien als iemand te dicht bij mij in de buurt komt?

Eigenlijk is het beter om zelf een stap achteruit te doen, zodat je weer afstand creëert. Het hangt er natuurlijk ook vanaf of iemand naast je staat te hoesten of niet. Maar het kan in ieder geval geen kwaad om even je adem in te houden en je hoofd weg te draaien.

Als iemand in mijn omgeving corona heeft gehad, waar moet ik dan rekening mee houden?

Voor mensen die in huis wonen met iemand die corona heeft/heeft gehad, gelden aparte regels. Die krijgen ze van de GGD te horen. Voor andere mensen geldt dat ze hun gezondheid goed in de gaten moeten houden. Als je klachten hebt, moet je thuis blijven. Als iemand in jouw omgeving corona heeft gehad en 24 uur helemaal beter is, dan mag hij/zij zelf ook weer naar buiten. Dan kun je dus weer contact met diegene hebben, maar houd daarbij wel de geldende maatregelen in acht.

Wat is de juiste volgorde van desinfecteren? Bijvoorbeeld als je boodschappen gaat doen?

Het is het beste om je handen te wassen voor het boodschappen doen. Je moet in de tussentijd niet aan je gezicht zitten. Als je thuiskomt was je opnieuw je handen. Nadat je je boodschappen hebt opgeruimd doe je dat nog een keer. Als je van de supermarkt je karretje moet desinfecteren doe je dat vooraf voor jezelf en na afloop voor de ander.

Hoe kan het dat alle desinfectiespullen nog steeds nauwelijks te verkrijgen zijn in de winkels? En is dat erg?

Nog steeds zijn er erg veel mensen die desinfectiemiddelen kopen, vandaar de lege schappen in de winkels. Maar gelukkig is de gewone zeep niet op en dat is het belangrijkste wat je nodig hebt. Het is heel belangrijk dat je je handen wast met water en zeep. Dat mag de allergoedkoopste zeep zijn, maar het liefst wel de vloeibare variant. Vergeet ook niet om regelmatig een schone handdoek op te hangen waar je je handen aan afdroogt.

Verwachten jullie dat ons leven blijvend veranderd blijft? Qua hygiëneregels en maatregelen?

Dat weten we niet. We verwachten dat de maatregelen blijven tot er een vaccin is of totdat er goede medicijnen zijn.

Wat kunnen scholen na heropening doen op het gebied van hygiëne?

Uiteraard moeten de scholen de kinderen er op wijzen dat zij regelmatig hun handen moeten wassen met water en vloeibare zeep. De wat oudere kinderen kun je vertellen dat ze moeten hoesten en niezen in de elleboog. Vooral voor de jongste kinderen zijn deze maatregelen natuurlijk lastig. Zij stoppen soms ook nog weleens wat in hun mond, zoals speelgoed. Het is daarom belangrijk om het speelgoed een paar keer per dag te reinigen met een normaal schoonmaakmiddel. Daarnaast is het verstandig om contactpunten, zoals deurklinken en lichtknopjes regelmatig schoon te maken.

Overig

Als je 'te schoon' bent gaat dat ten koste van je weerstand, horen we vaak. Nu we massaal en fanatiek steeds onze handen wassen en ontsmetten, wat betekent dat dan op termijn voor onze algehele weerstand?

Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat het niet verstandig is om heel schoon te zijn, maar dat heeft vooral invloed op allergieën of astma. Als je te schoon bent, reageer je namelijk sneller op bepaalde stoffen waardoor je een allergie of astma kunt oplopen. Wat betreft corona is het een andere situatie. Want hiervoor is het namelijk wel heel erg verstandig om je handen te blijven wassen met water en vloeibare zeep. Dat is voldoende. Desinfecteren hoeft dus niet. Het regelmatig wassen van je handen heeft geen invloed op je weerstand.

Waarom zijn sommige huisartsen gesloten of waarom kun je niet voor alle klachten daar terecht?

Huisartsen zijn nog steeds bereikbaar voor zorg. Als je je huisarts nodig hebt, moet je dus ook zeker bellen. Net zoals je altijd hebt gedaan. Wat huisartsen veel doen is vragen of je eerst wilt bellen en niet zomaar langs wilt komen. Ze willen niet dat mensen met klachten van corona bij andere mensen in de wachtkamer zitten. Heb je klachten waarvan je nodig vindt dat je de huisarts inschakelt, dan moet je dat zeker doen.

Waarom hanteert de GGD andere regels dan het Outbreak Management Team?

Dat lijkt misschien soms zo, maar in de praktijk werkt dat niet op die manier. Het OMT is een groep mensen die door het RIVM bij elkaar geroepen is om advies te geven. Zij geven die adviezen aan de overheid. Het kabinet besluit welke adviezen ze opvolgen. Het kabinet kan dus ook adviezen van het OMT 'in de wind slaan'. Bij de GGD volgen ze de protocollen en richtlijnen van het kabinet op. Alle protocollen en richtlijnen zijn te vinden op de website van de rijksoverheid.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.