nieuws

Herstel betonscheurtjes busbrug Zwolle gestart: noodzakelijk om toekomstige problemen te voorkomen

Herstel betonscheuren busbrug Zwolle
Herstel betonscheuren busbrug Zwolle © Allart Maijers ProRail
Aannemerscombinatie BAM Infra is in Zwolle begonnen met de voorbereidingen voor het herstel van de betonscheuren in de Schuttebusbrug. De bijzondere busbrug, waar dagelijks zo'n 1200 bussen overheen rijden, vertoont aan de randen naast de afwatering kleine betonscheurtjes. Herstel is noodzakelijk om grote problemen in de toekomst te voorkomen.
Het gaat om scheurtjes tussen de afwateringsgoot en de betonnen leuning van de busbrug. Volgens een medewerker van BAM is de goot niet goed aangelegd, waardoor de waterafvoer hapert. Bij temperatuurverschillen zal de constructie daardoor uitzetten en krimpen wat kleine scheurtjes in het beton veroorzaakt.

Nieuwe afwateringsgoot

De scheurtjes kwamen al bij de oplevering van de busbrug in februari 2019 aan het licht. Om grotere problemen te voorkomen, gaat BAM het aangetaste beton stralen en herstellen en de busbrug voorzien van een nieuwe afwateringsgoot. De werkzaamheden gaan zeker zestien weken duren.
Tijdens de werkzaamheden blijft de brug open voor het busverkeer. Er wordt telkens maar een deel van een rijstrook afgezet, waardoor alle stads- en streekbussen er gedurende de hele periode langs kunnen.

Kosten

Er worden verkeersregelaars ingezet om het busverkeer in goede banen te leiden. Omdat het herstel onder de bouwgarantie valt, zijn de kosten voor rekening van BAM. De aannemer is de komende vijftien jaar ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de busbrug.
Herstel betonscheuren busbrug begonnen
Herstel betonscheuren busbrug begonnen © gemeente Zwolle
De brug verbindt het busstation aan de zuidkant van het spoor met de noordkant van Zwolle, en is speciaal voor de stads- en streekbussen gebouwd. De brug is 245 meter lang en weegt 1400 ton. De constructie is gemaakt van metaal en beton. Hij torent circa acht meter boven de spoorlijnen uit en rust op twee landhoofden en vier smalle betonnen pijlers. 
Vanwege het bijzondere ontwerp, won de brug vlak na de oplevering in 2019 de 'Thüringer Staatspreis'. Een Duitse prestige prijs voor ingenieurs en architecten, die een belangrijke inbreng hebben bij ingewikkelde bouwprojecten. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.