nieuws

Enkele honderden Overijsselaars kunnen de huur niet meer betalen door coronacrisis

Huur niet meer te betalen
Huur niet meer te betalen © RTV Oost
Enkele honderden Overijsselaars hebben door de coronacrisis problemen om de huur te betalen van woning of bedrijfspand. Voor diegenen wordt samen met de woningcorporatie een oplossing op maat gezocht. Overijsselse woningcorporaties geven aan dat het veelal zelfstandige ondernemers zijn die te weinig geld hebben voor de huur.
Een handjevol tot enkele tientallen mensen die door de coronacrisis de huur niet meer kunnen betalen, zeggen de corporaties. Voor - en ook mét - die mensen wordt een oplossing op maat gezocht. Dat kan zijn door bijvoorbeeld de huur tijdelijk te bevriezen of gespreid te laten betalen. De inzet is in elk geval iedereen te helpen tijdens de coronacrisis.

Drempel

Mogelijk zijn de cijfers wat hoger dan de paar honderd mensen die nu in beeld zijn. De drempel om het te melden is af en toe hoog, bijvoorbeeld bij mensen die eerder nooit een betalingsachterstand hebben gehad. Corporaties hopen dat mensen zich eerder zullen melden, zodat grotere problemen voorkomen kunnen worden.
Eind maart werd door alle corporaties in Nederland al afgesproken dat er tijdens de coronacrisis geen huisuitzettingen zullen worden gedaan; mensen hoeven dus niet bang te zijn dat ze hun dak boven het hoofd kwijtraken. 

Uitstel

Corporaties zelf stellen momenteel investeringen zoals het bouwen van huizen, het aanpassen van woningen of het leggen van zonnepanelen uit om meer financiële armslag te houden. Een aantal corporaties houdt er rekening mee dat deze zomer het aantal mensen dat de huur niet kan betalen flink zal groeien. Of dat echt zo is en hoe lang huurders en corporaties het kunnen uithouden, hangt van de lengte van de coronacrisis af.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.