nieuws

Overijsselaars voelen zich tijdens corona minder opgesloten dan andere Nederlanders

Overijsselaars voelen zich tijdens corona minder opgesloten dan andere Nederlanders
Overijsselaars voelen zich tijdens corona minder opgesloten dan andere Nederlanders © RTV Oost / Kevin Drieze
Zo'n 16,5 procent van de Overijsselaars voelt zich tijdens de 'intelligente lockdown' opgesloten in huis. Het percentage is lager dan het gemiddelde in Nederland, dat 20 procent bedraagt. Dat wordt duidelijk door enquête-onderzoek van LocalFocus in samenwerking met Kieskompas. 
Twee op de drie Nederlanders mist daarnaast het normale contact met hun familieleden, vrienden- en kennissenkring, zo blijkt uit het onderzoek. Uit de cijfers wordt duidelijk dat inwoners van Limburg (25,5 procent), Zuid-Holland (22,7 procent) en Noord-Holland (20,7 procent) dat gevoel meer lijken te hebben dan de Nederlanders in bijvoorbeeld Overijssel (16,5 procent), Gelderland (16,3 procent) en Friesland (13,2 procent).
Volgens massapsycholoog Peter de Vries van Universiteit Twente is het aantal Nederlanders dat zich opgesloten voelt 'erg flink' te noemen. "Die cijfers verrassen niet nee. Ik zie het ook terug in mijn eigen omgeving: veel mensen nemen de maatregelen uiterst serieus en leiden al langere tijd een klein leventje. Ze voelen zich daardoor opgesloten."

Opgesloten gevoel

Het verschil tussen Overijsselaars en inwoners van andere provincies is volgens De Vries mogelijk te verklaren omdat er in provincies met veel stedelijke inwoners een meer opgesloten gevoel geldt. "Het is speculeren, maar ik denk dat provincies in het noorden en oosten meer kleinere gemeenschappen kennen. In gebieden met veel verstedelijking kom je als je er even uit wil toch veel meer mensen tegen die hetzelfde plan hebben, waardoor je niet gaat. Het kan dat daardoor maatregelen elders misschien een meer opgesloten gevoel geven."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.