Zwolse drugsoorlog: brandstichter hoeft niet opnieuw de cel in

Een Steenwijker die bekend heeft drie autobranden te hebben gesticht, hoeft niet terug de cel in. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten. Het voorarrest van drie maanden was volgens de rechters lang genoeg. Twee van de branden die hij heeft aangestoken in Zwolle, hadden te maken met een conflict in de lokale onderwereld. De derde auto die in vlammen opging was van zijn ex-vriendin. 

Eén van de Zwolse auto's die in brand werd gestoken, een BMW, werd vaak bestuurd door 'Het Meisje'. Dat is volgens justitie de rechterhand van twee broers die gezien worden als kopstukken van een drugsbende in de stad. Ook de broers zouden de wagen geregeld gebruikt hebben. Ze zitten alle drie vast. De bende voerde volgens het OM een strijd met een ander kamp om de macht op de regionale drugsmarkt. Beide kampen staan elkaar letterlijk naar het leven, met schietpartijen en aanslagen tot gevolg. 

Angst

De Steenwijker vertelde dat hij de BMW aan de Cleyndertstraat 'uit angst' in brand had gestoken. "Omdat ze zonder auto niet bij mij konden komen." De Steenwijker zegt dat hij steeds door de Zwolse broers werd bedreigd en opdrachten voor hen moest uitvoeren. "Als ik dat niet deed, zouden ze me gewoon komen ophalen."

Tekst gaat verder onder de foto.

De in brand gestoken BMW, 8 november vorig jaar (Foto: News United/ Stefan Verkerk)
De in brand gestoken BMW, 8 november vorig jaar (Foto: News United/ Stefan Verkerk)

Bedreiging

Naast de autobranden heeft de Steenwijker ook bekend dat hij 'Het Meisje' heeft bedreigd. Via snapchat stuurde hij dat 'ze kogels gingen vangen'. Hij stuurde er een foto bij mee van een wapen in zijn getatoeëerde hand. 

Volgens de rechtbank heeft de Steenwijker gevoelens van onrust en onveiligheid veroorzaakt in de samenleving.

Geheim adres

Inmiddels heeft de Steenwijker zijn leven gebeterd, zegt hij. De man heeft werk en vertelt dat hij zich volledig terug heeft getrokken uit de criminele wereld. "Ik wil een toekomst opbouwen, met kinderen later en niet steeds vastzitten", vertelde hij. Duidelijk is dat dat niet zomaar gaat, er zijn nog steeds bedreigingen. Daarom woont de 23-jarige op een geheim adres.

Door de man nu niet naar de gevangenis te sturen, hoopt de rechtbank het positieve traject niet te doorbreken. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle drugs geweld Liquidatiepoging autobrand Nieuws
Deel dit artikel: