nieuws

Nekpijn door het thuiswerken? Deze fysio geeft vier tips

Het thuiswerken van de afgelopen maanden levert fysiotherapeuten een behoorlijke stijging van cliënten op die aankloppen met nek-, schouder- en rugklachten. Volgens fysiotherapeut Jasper Witteman uit Hengelo komt dat door een verkeerd ingerichte thuiswerkplek. "Thuis hebben mensen vaak geen goede bureaustoel of een in hoogte verstelbare tafel, waardoor ze aan het einde van de dag een stijve nek hebben."
Sinds 1 mei mogen fysiotherapiepraktijken weer meer patiënten zien. Witteman: "Mensen weten de weg naar de praktijk weer te vinden en we merken dat thuiswerken een duidelijke reden is waarom mensen komen."
Seizoensgebonden klachten
"Normaal gesproken merken we in het voorjaar dat mensen klachten krijgen doordat ze veel in de tuin werken, in de winter komen ze met wintersportklachten en nu is zes weken thuiswerken de meest voorkomende reden."
Witteman schat dat hij per week meer dan twintig aanmeldingen van nieuwe patiënten met thuiswerkgerelateerde klachten krijgt.
Om het thuiswerken (klachtenvrij) te overleven heeft Witteman vier tips. Want, zo vindt hij: "Je werkplek goed inrichten hoeft niet ingewikkeld te zijn." 
Tip 1: Los toetsenbord
"Het is makkelijk om tijdens het werken op een laptop, ongemerkt uren achterelkaar ineengezakt te zitten. En dat wordt nog extra versterkt doordat het beeldscherm en het toetsenbord dichtbij elkaar zitten. Hierdoor steek je automatisch je nek naar voren om het scherm van dichterbij te kunnen zien. Gebruik daarom liever een los toetsenbord en zet je laptop op een stapeltje boeken op ooghoogte."
Tip 2: Twee voeten op de grond
Goed zitten begint volgens Witteman bij je voeten. "Dit kan iedereen doen. Of je nou op keukenstoel zit of op een bureaustoel. Sla je benen niet over elkaar maar zet je voeten naast elkaar en schuif je onderrug tegen de rugleuning van van stoel. Zo blijft je wervelkolom mooi recht en is achter de computer werken beter vol te houden."
Tip 3: Pauzeer
"Op kantoor wandel je vaak ook even naar het koffiezetapparaat, probeer dat soort momenten thuis ook in te bouwen. Sta op tijdens het bellen of loop na de lunch even een blokje om."
Tip 4: Bureaustoel
"Haal je bureaustoel op van kantoor. Die kan je helemaal instellen op de hoogte van de tafel."
Verslaggeefster Layla Bil volgde het laatste advies op. Maar het vervoeren van een bureaustoel blijkt nog niet zo eenvoudig. 
Hoe is de thuiswerkhouding van onze eigen verslaggever eigenlijk?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.