nieuws

Deventer ondernemers blij met oplossing de Brink: 'Markt en horeca dichter bij elkaar gekomen'

Voor horecaondernemers uit Deventer kwam gisteren dan eindelijk het verlossende bericht: op de Brink is er ruimte voor zowel terrassen als de markt. Daar zijn de horecaondernemers en de marktkooplui blij mee.
"Natuurlijk wil je als ondernemer altijd meer", vertelt horecaondernemer Paul Klösters. "Maar we zijn blij dat we tot een oplossing zijn gekomen."
Maatregelen
De horeca mag vanaf 1 juni de terrassen op de Brink met gemiddeld dertig procent uitbreiden. Binnenstadsmanager Peter Brouwer legt uit: "Eigenlijk komt de markt in een hele lange lintopstelling, van de kop van de Brink helemaal tot aan de IJssel. Aan weerszijden komen grote brede paden voor de voetgangers, zodat zij alle ruimte hebben."
"Die paden zijn eenrichtingsverkeer. Eigenlijk loop je straks als een klok rond de markt, met aan de zijkanten de terrassen", vervolgt Brouwer. "Je kunt vanaf het terras dan prachtig naar de markt kijken en andersom."
Deventer ondernemers zeggen dat ze blij zijn met dit besluit:

Rechtszaak

Toch verliep het overleg om tot deze oplossing te komen niet zo soepel als doet vermoeden. De marktkooplui wilden niet wijken, terwijl de horecaondernemers hun terrassen graag midden op de Brink wilden plaatsen. "Er werd ook door de marktondernemers gedreigd met een rechtszaak. Dat heeft mij wel verbaasd", vertelt wethouder Thomas Walder. "Dat was op een moment dat we met z'n allen nog in goed overleg zaten."
Wethouder Walder snapt niet dat ondernemers met een rechtszaak dreigden:
Wethouder Walder begreep dreigement met rechtszaak niet
Gerdo Donkersteeg, een van de marktkooplui, distantieert zich van de uitspraken over een mogelijke stap naar de rechter. "Als het al zo ver zou komen, zou het echt pas het laatste redmiddel zijn. Vooral gezien de gesprekken die we hadden, verwachtte ik ook niet dat het zo ver zou komen."

Toekomst

Nu de markt en de horeca elkaar hebben gevonden, biedt dat volgens Brouwer perspectief voor de toekomst. "Ik sluit niet uit dat een samenwerking zoals deze in de toekomst nog een keer gaat gebeuren. We hebben al afspraken gemaakt en ik ben ervan overtuigd dat het soms eerst moet schuren voordat je dichter bij elkaar komt."
Eind goed al goed dus, want Tweede Pinksterdag gaan de horecagelegenheden open, met terrassen op de Brink én ruimte voor de markt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.