nieuws

Menu van de Eeuw: een smakelijk kijkje in de Overijsselse geschiedenis

Tweeduizend historische menukaarten, elk verbonden aan een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van Overijssel. Ze vormen de basis van de documentaire Menu van de Eeuw: een smakelijk kijkje in onze geschiedenis met als resultaat een 6-gangendiner dat iedereen nu nóg kan maken. Presentator André van der Zee neemt de kijker per gerecht mee naar het moment en de locatie in de geschiedenis.

Speciale gelegenheden

Een bezoek van de bondspresident Horst Köhler bij Kasteel Twickel, een afscheidsmaal van ex-onderduikers in ‘Villa Poortenaar’ en een chique Duits diner in Boekelo tijdens de Tweede Wereldoorlog met nazi en Rijkscommissaris van Nederland, Arthur Seyss-Inquart. Het zijn enkele van de gebeurtenissen met een eigen menukaart die in het 6-gangenmenu voorkomen en waarbij het verhaal tot leven wordt gebracht aan de hand van foto’s en verhalen van historici en betrokkenen. De 91-jarige Piet Beumer bijvoorbeeld. Zijn vader had de sleutel van kasteel Twickel en stal ooit de jas en laarzen van Seyss-Inquart. En Bertje Bloch, één van de dochters van het Joodse onderduikgezin in Villa Poortenaar. Tijdens het diner worden ook de etiquette en tafelschikking van die tijd uitgelegd, hoor je over de  bijzondere gewoontes en tradities en zie je hoe het gerecht wordt bereid.
Patron Cuisinier Lars van Galen bereidt op traditionele wijze een diner volgens het Menu van de Eeuw dat wordt geserveerd bij Tuindorp hotel/restaurant ’t Lansink in Hengelo.

Menu van de Eeuw zie je op 30 mei om 17.10 uur bij TV Oost. De uitzending wordt elk uur herhaald en is hier terug te kijken. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.