nieuws

Waterschap Vechtstromen voert onttrekkingsverbod in voor openbare vijvers

Waterschap Vechtstromen voert onttrekkingsverbod in voor openbare vijvers
Waterschap Vechtstromen voert onttrekkingsverbod in voor openbare vijvers © RTV Oost / Emiel Geerding
Door de aanhoudende warmte en droogte voert waterschap Vechtstromen een onttrekkingsverbod in voor openbare vijvers in stedelijk gebied. Het verbod gaat vanaf vrijdag in voor steden en dorpen in Twente en het Vechtdal. Kijk hier voor welke vijvers dit precies geldt.
"We zien dat voor onttrekking van oppervlaktewater soms gebruikgemaakt wordt van vijvers binnen stedelijk gebied", meldt het waterschap. "Dit gebeurt meestal met grote tankauto’s. Hierdoor daalt het waterpeil in die vijver en stijgt het risico op vissterfte."
Volgens het waterschap staat ook de kwaliteit van water in vijvers onder druk: "Door de zachte winter en het warme weer is de watertemperatuur opgelopen en het zuurstofgehalte afgenomen. De hoeveelheid zuurstof in een vijver is van groot belang voor de waterkwaliteit en waterorganismen zoals vissen."
"Als er water uit de vijvers wordt onttrokken, dan warmt het overgebleven water nog sneller op en daalt het zuurstofgehalte verder. Dit kan uiteindelijk leiden tot vissterfte, blauwalg en botulisme."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.